UFC 224 – Irány Rio!

Vasárnap hajnalban Brazíliából jelentkezik számozott gálával a UFC, ezért – természetesen – rengeteg hazai harcos lép majd az Octagonba. A női harmatsúlyú címmérkőzés mellett tanúi lehetünk még két brazil legenda utolsó összecsapásának, valamint az is kiderül, hogy ki lehet az új középsúlyú kihívó! Reméljük, ezúttal senki nem rendez ámokfutást, és tényleg a bunyóé lesz a főszerep Rio de Janeiro-ban.

Vitor Belfort vs. Lyoto Machida

Az ötmeccses főkártya rögtön két brazil ikon ütközetével kezdődik, akik azonban jóval túl vannak már fénykorukon. Machida (23-8) és Belfort (26-13) egyaránt voltak a szervezet félnehézsúlyú bajnokai, ám USADA (Amerikai Doppingellenes Ügynökség) megjelenésével egyidőben pályafutásuk hullámvölgybe került. Nagy valószínűséggel ez lesz mindkét harcos búcsúmeccse a UFC-ben (Belforté biztos), így saját közönségük előtt akaszthatják szögre a kiskesztyűt.

Győztes: Machida behúzza TKO-val a meccset, ha túléli az első menetes Belfort-darálót.

John Lineker vs. Brian Kelleher 

A harmatsúlyú összecsapáson csak John Lineker veszíthet: ellenfele rangsorolatlan, így ha nyer is Kelleher ellen, nem lép előre a címmecs írányába… Azonban ha Kelleher győz, berobban a harmatsúly élmezőnyébe. „Hands of Stone” Lineker utoljára Marlon Vera-t győzte le, mérlege így 30-8. Kelleher (19-8) Renan Barao felett győzedelmeskedett még februárban, ez a győzelem még akkor is nagy fegyvertény, ha ez egykori bajnokot mindenki elveri az utóbbi időben. Kérdés vajon meglepetést tud-e okozni a földön veszélyes amerikai, vagy Lineker hazai pályán simán hozza a meccset?

Győztes: Lineker nyer pontozással, de azon se lepődjünk meg, ha elsül a keze.

Mackenzie Dern vs. Amanda Bobby Cooper

A brazil-amerikai bjj ász, Mackenzie Dern második fellépése lesz ez a szervezetnél, ezúttal egy tapasztalatlanabb ellenféllel szemben. „ABC” mérlege 3-3, szemben Dern hat győzelmével, továbbá az is a világbajnok jitsus mellett szól, hogy Cooper kétszer is submission-nel szenvedett vereséget. Dern nehezen tud bemérni a szalmasúlyú limitbe, ezzel együtt azonban a szervezet igyekszik építeni a karrierjét, hiszen a külseje, valamint kettős állampolgársága (Megaton Dias lánya – a szerk.) miatt könnyen eladható figura, még akkor is, ha eddig nem mutatott semmi extrát a ketrecben.

Győztes: Bár Dern a világklasszis brazil jiu-jitsujával eddig nem érvényesült annyira jól MMA szabályrendszerben, azért a győzelem az övé lesz, kopogtatással. 

Jacaré Souza vs. Kelvin Gastelum

Következzen egy újabb brazil jiu-jitsu legenda és világbajnok, az „aligátor” Ronaldo Souza (25-5), egy feltörekvő harcos Gastelum (14-3) ellenében. Jacaré utolsó vereségét a regnáló bajnok Robert Whittaker ellen szenvedte el, még Gastelum utoljára Chris Weidman-től kapott ki. A brazil azóta Derek Brunson-t, az amerikai pedig Michael Bisping-et ütötte ki.

Aki behúzza az összecsapást, az válhat a Whittaker vs. Romero címmecs győztesének kihívójává, ami Souza esetében valószínűleg az utolsó lehetőség lenne az övszerzésre, hiszen már 39 éves lesz. Gastelum esetében én egyáltalán nem érezném megérdemeltnek a címmeccset: az amerikai bunyós csak és kizárólag karrierjük végén lévő harcosokat győzött le (Hendricks, Kennedy, Belfort, Bisping), még a hullámvölgyben lévő Chris Weidman ellen – egyetlen leütést kivéve – a lehető legsimábban veszített. Gastelum beszélt is róla, hogy visszatérne váltósúlyba Tyron Woodley ellen, ami ha nem lennének fogyasztási gondjai, jó is lenne, hiszen egyértelműen kicsi ebbe a súlycsoportba.

Győztes: Jacaré megnyeri, idő előtt.

Amanda Nunes vs. Raquel Pennington

Amanda Nunes (15-4) a szervezet domináns női harmatsúlyú bajnokává vált, az öv megszerzése óta, már a harmadik címvédésére és sorozatban hetedik győzelmére készülhet. Ellenfele Raquel Pennington (9-5) szintén jó szériát fut, utóbbi négy mérkőzését megnyerte, ezzel kiérdemelve a címmeccset. 

Nunes bízhat a KO erejében, ezzel szemben Pennington nem tudja idő előtt befejezni a meccseit, amire most nagy szüksége lenne, hiszen egy bajnokot pontozással megverni – főleg mostanában – nagyon nehéz… (Carlos Condit vagy Joanna Jedrzejczyk tudna mesélni erről.)

Győztes: Nunes megvédi az övét és utána azonnal mehetne is Cyborg ellen a legközelebbi brazíliai gálán.

A gála főkártyáját a Sport 1 élőben közvetíti, vasárnap hajnali 4 órától!

Addig is írjátok meg bátran kommentben, hogy Ti mire számítotok az egyes összecsapásokon!

 

Képek: ufc.com; thestatzone.com