UFC Fight Night Glendale – Esélylatolgatás

Az eddigi beharangozó cikkekkel ellentétben, ebben az írásban nemcsak bemutatom a hétvégi gála főkártyájának meccseit, hanem egy kis – abszolút szubjektív – esélylatolgatást is írok hozzájuk. Nézzük is gyorsan, hogy milyen összecsapásokra számíthatunk az arizonai Glendale-ben!

Michelle Waterson vs. Cortney Casey

Szalmasúlyban találkozik a két amerikai hölgy a főkártya első meccsén, és mindkettőjüknek van mit javítania. A sokatmondó „Karate Hottie” becenévre hallgató Waterson utolsó két mérkőzését elveszítette a jelenlegi bajnok Rose Namajunas-sal, valamint a súlycsoport krémjéhez tartozó Tecia Torres-sel szemben, így jelenlegi mérlege: 14-6. Casey UFC-beli harcai érdekes sormintát követnek: két vereség, két győzelem, vereség, győzelem, majd újból vereség. Ezek alapján most győzelem következik a 7-5-ös mérleggel álló lánynak.

Vélemény: Nálam Waterson az esélyesebb, nagyobb nevekkel meccselt mint Casey, és bár az látszik, hogy a súlycsoport legjobbjaitól elmarad, azért legyőzött olyan harcosokat, mint Paige VanZant vagy Jessica Penne. A földjátéka is jobb, az előbb említett két harcost egyaránt lekopogtatta.

Israel Adesanya vs. Marvin Vettori

Az érdekes nevű, nigériai származású bunyós a UFC egyik legnagyobb reménysége, az „új Jon Jones”. Bár még csak egyetlen meccsen lépett ketrecbe a szervezetnél, azonnal Performance of the Night bónuszt kapott Rob Wilkinson kiütéséért. Az egykori kickboxer remek statisztikával rendelkezik a ketrecben: 12-0. Egyetlen mérkőzése sem ment végig, sőt, egyik sem tartott tovább a második menetnél! Az „Olasz álom” Vettori (12-3-1) egy döntetlen után érkezik a középsúlyú összecsapásra, győzelme esetén pedig karrierje legnagyobb skalpját gyűjti be.

Vélemény: Adesanya a favorit ez nem is kérdés, állóharcban borzasztóan veszélyes, valamint több mint 10 centivel magasabb is Vettori-nál. Kíváncsi leszek, az olasz meddig bírja majd, illetve, hogy lesz-e harmadik menet? Vagy esetleg Vettori sokkol mindenkit?

Carlos Condit vs. Alex Oliveira

A WEC egykori váltósúlyú bajnoka, a „Született gyilkos” Carlos Condit utolsó három meccsét egyaránt elveszítette (a Robbie Lawler ellenit csak a bíróknál – a szerk.), így remélhetőleg nem lesz híján motivációnak „Cowboy” Oliveira ellen. A brazil harcos is vereségből érkezik, ám ő előtte négy meccset nyert, vereségét pedig egy év meccse címre jelölt összecsapáson szerezte Yancy Medeiros ellen. Oliveira beugróként vállalta a mérkőzést a lesérülő Matt Brown helyett.

Vélemény: Carlos Condit az egyik kedvenc harcosom, így őszintén remélem, hogy behúzza a meccset, ám sajnos minden ellene szól. A Lawler elleni öt menetes háború utáni két meccsén a „született gyilkosból” hiányzott a gyilkos ösztön, Oliveira ezzel ellentétben szépen menetelt. Ha Condit veszít, több mint valószínű, hogy visszavonul, erről már a Demian Maia elleni veresége után is beszélt.

Dustin Poirier vs. Justin Gaethje

A könnyűsúlyú divízió élmezőnyének két tagja lép ketrecbe a gála főmeccsén, amelyen igazi tűzijáték várható. A WSOF szervezet egykori könnyűsúlyú bajnoka Gaethje legutóbbi mérkőzésén Eddie Alvarez ellen szenvedte el élete első vereségét, de mérlege még így is impozáns: 18-1. A „Gyémánt” Poirier (22-5) szintén összecsapott Alvarez-zel, ám az ő találkozójuk no contest-tel végződött, nem engedélyezett technika használata miatt. Eddigi utolsó meccsén Poirier Anthony Pettis-t győzte le, aki bordasérülés miatt kopogott. Őszinte és véres bunyónak lehetünk szemtanúi, ha a két harcos utolsó meccseiből indulunk ki.

Vélemény: A bukiknál Poirier esélyesebb egy kicsivel és én is őt mondanám favoritnak, mégpedig egy egyszerű okból: ő képes taktikusan harcolni. Gaethje tökéletesen kiszolgálja a közönséget, ez igaz, ám a látványos bunyó nem mindig egyenlő a győzelemmel, mint azt láthattuk Alvarez ellen is. Justin szereti fejjel levenni az ütéseket, ennek azonban megvan az a veszélye, hogy idővel könnyebb lesz kiütni… Ha Poirier ésszel bunyózik, akkor, ha nem is a leglátványosabban, de behúzhatja a meccset, ha viszont leáll verekedni Gaethje-vel, akkor, több mint valószínű, hogy valaki feküdni fog.

A gálát a Sport1-en, vasárnap, hajnali 2 órától nézhetitek, eredeti kommentárral! (Ismétlés: Sport2, vasárnap 18:45)

Ti kinek szurkoltok? Melyik meccset várjátok a legjobban?

 

Képek: thestatzone.com; ufc.com