UFC Fight Night London – Beharangozó

A múlt hétvégi szünet után újra gálával jelentkezik a világ legnagyobb MMA promóciója, ezúttal Európából, Londonból. Ez pedig csak egyet jelenthet: emberi időben kezdődő meccseket! Bár az angolok legnagyobb ásza, Michael Bisping, nem lép ketrecbe, így is viszonylag ütős kártya jött össze a szigetországban. Lássuk hát a fontosabb meccseket és az esélyeket!

 

Leon Edwards vs. Peter Sobotta

Európai harcosok találkoznak a főkártya első mérkőzésén, mégpedig váltósúlyban. A hazai közönség támogatását élvező Edwards zsinórban az ötödik győzelmére hajt, utoljára Kamaru Usman-tól – a 30 százalékon harcoló nigériai rémálomtól – szenvedett vereséget még 2015-ben, mérlege 14-3. Ellenfele Németországból érkezik és nem akármilyen brazil jiu-jitsu tudással bír. Sobotta mérlege 17-5-1, győzelmei közül tízszer is submissionnel diadalmaskodott, azaz a földön igencsak veszélyes. Ez lesz a hatodik meccse a szervezetnél, eddig 4 győzelemmel és 1 vereséggel áll.

 

Tom Duquesnoy vs. Terrion Ware

A francia származású „Fire Kid” Duquesnoy, a méltán híres Jackson-Wink akadémiáról érkezik, 24 évesen már a tizennyolcadik profi mérkőzésén fog szerepelni. Eddig egy győzelme és egy veresége van a UFC-ben, összesített mérlege azonban igen jól mutat: 15-2. Többször is nyert kiütéssel vagy feladásra kényszerítéssel, őt pedig még sosem ütötték ki. Ellenfeléről is elmondható ugyanez, ám az amerikai „Flash” mérlege nem épp a legjobb: 17-7. Legutóbbi két meccsét egyaránt elveszítette, így most a szervezetnél való maradás számára a tét, melyhez győznie kell. Érdekesség, hogy mindkét harcos kikapott a feltörekvőben lévő Cody Stamann-tól.

 

Jimi Manuwa vs. Jan Blahowicz

Majdnem 3 évvel az első találkozásuk után Blahowicz megkapja az esélyt, hogy revánsot vegyen Manuwa-n, mégpedig az angol saját közönsége előtt. A páros még a krakkói Fight Night-on találkozott 2015-ben, ahol a „Poster Boy” egyhangú pontozással győzött a lengyel szurkolók kedvence ellen. Érdekes lenne, ha ugyanez megismétlődne, fordított szereposztásban.

Azóta Manuwa négy meccset vívott, amelyek közül egy sem ment végig, az angol pedig kétszer állt a kiütés jó, illetve rossz oldalán. Felmerült az is, hogy egy David Haye elleni csörte kedvéért boksz szabályrendszerben lép a kötelek közé, de – egyelőre – ebből nem lett semmi. Nincs vesztegetni való ideje, ha valaha még bajnok akar lenni a szervezetnél, hiszen ennek a mérkőzésnek a megnyerése nem elég a címmeccshez, melyre csapattársa Alexander Gustafsson is vár.

A lengyel harcos a Manuwa elleni meccse óta érdekes sormintát követ: vereség, győzelem, utána két vereség, majd két győzelem. Ezek szerint most vereségnek kell következnie, amelyre nagyobb is az esély, ám ha nyer Blahowicz, akkor a félnehézsúlyú ranglista negyedik helyére ugrik előre.

 

Fabricio Werdum vs. Alexander Volkov

Elérkeztünk a londoni buli legnagyobb durranásához, két egykori világbajnok összecsapásához, ami egy tipikus striker vs. grappler párosítás, annyi csavarral, hogy Werdum állóharca egyáltalán nem nevezhető gyengének.

„Vai Cavalo” (23-7-1) a nehézsúly vitathatatlanul legjobb brazil jiu-jitsusa, ám 40 évesen még a mostani nehézsúlyban is a legrutinosabbak közé tartozik. Bajnoki címének elvesztése óta négy meccset vívott, amelyek közül hármat be is húzott, egyedül egy másik legenda Alistair Overeem tudta legyőzni, pontozással. Ha megnyeri az összecsapást, esélye nyílhat visszaszerezni a bajnoki övet a Stipe Miocic – Daniel Cormier találkozó győztesétől.

Az orosz óriás Volkov, a Bellator és az M-1 szervezetek volt nehézsúlyú bajnoka. Végh „Pumukli” Attila legyőzése után szerződtette a UFC, ahol eddig háromból három meccset megnyert, a legutolsót kiütéssel Stefan Struve ellen. Magasabb a brazilnál, a karjai is jóval hosszabbak, valamint 11 évvel fiatalabb is. 35 meccséből mindössze hatot veszített el, győzelmei során pedig 19-szer győzött kiütéssel.

Itt láthatók a két harcos legfontosabb adatai és statisztikái:

Mindezek figyelembe vételével, borzasztóan nehéz megjósolni, hogy kinek a kezét emelik magasba az összecsapás végén. Mindenestre a fogadóirodáknál Werdum az esélyesebb.

A gála főkártyáját a Sport2 élőben közvetíti, szombat este 22 órától!

Szerintetek kik hagyják el győztesen az Octagont? Írjátok meg kommentben a tippjeiteket!

Képek: ufc.com; thestatzone.com