UFC 222 – Beharangozó

A hétvégén újra számozott gálával jelentkezik a UFC, a Las Vegas-i T-Mobile Arénából. Az eseményen terítékre kerül a női pehelysúlyú öv, kiderül ki lesz a pehelysúlyú bajnok Max Holloway elsőszámú kihívója, valamint a brazil jiu-jitsu rajongói számára egy érdekes bemutatkozásra is sor kerül. Nézzük, melyik meccsen mire számíthatunk.

 

Cat Zingano vs. Ketlen Vieira

A főkártya első meccsén két harmatsúlyú hölgy lép a ketrecbe. Az amerikai Zingano két meccses bukószériában van, ráadásul utoljára a UFC 200 során lépett a ketrecbe, tehát hosszabb pihenőről érkezik. Ellenfele, a brazil Vieira eddigi kilenc mérkőzésén veretlen maradt, de nem is találkozott olyan nagy nevekkel, mint Cat. A brazil hölgy mellett szól, hogy fiatalabb és magasabb is ellenfelénél.

 

Stefan Struve vs. Andrei Arlovski

A két európai harcos nehézsúlyban találkozik egy jó eséllyel idő előtt véget érő meccsen. Arlovski a fehérorosz „pitbull” zsinórban öt meccsen szenvedett vereséget, ezzel nagyon közel került ahhoz, hogy a szervezet megváljon tőle. Valószínűleg csak korábbi sikereinek köszönheti, hogy kapott még egy utolsó esélyt, mellyel élni tudott és továbbra is a UFC kötelékében maradt. A holland „felhőkarcoló” Struve, a szervezet legmagasabb harcosa, egy vesztes meccsről érkezik, előtte két mérkőzésen diadalmaskodott. Arlovski egyértelműen állóharcos, azonban iszonyatos üvegálla miatt vigyáznia kell a holland óriással. Struve rengeteg submission győzelemmel rendelkezik, valamint kilenc évvel fiatalabb az egykori UFC bajnoknál.

 

Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

A fiatal amerikai O’Malley még csak a második UFC meccsére készül, de azt máris egy számozott gála főkártyáján vívja. A mindössze 23 éves harcos eddigi kilenc meccsén veretlen, ezek közül hét idő előtt ért véget. Az „Ázsiai szenzáció” Soukhamthath sem számit a szervezet legtapasztaltabb harcosai közé, mérlege 1-2 a UFC-ben, egy győzelemmel kiegyenlíthet. A mérkőzést harmatsúlyban vívják.

 

Frankie Edgar vs. Brian Ortega

Eredetileg Max Holloway vs. Frankie Edgar lett volna a gála főmeccse, a pehelysúlyú címért, de a hawaii-i származású bajnok megsérült így végül a gála új címmeccset kapott, Edgar pedig egy gyorsan beugró új ellenfelet. Nem is akármilyet! Brian „T-City” Ortega a pehelysúlyú mezőny talán legnagyobb ígérete, eddigi 13 meccsén nem talált legyőzőre, legutóbb a címmeccs közelében lévő Cub Swanson-t győzte le egy gyönyörű guillotine fojtással. Mindössze két összecsapása ment végig profi pályafutása során. Frankie „The Answer” Edgar igazi UFC veterán, egykori könnyűsúlyú bajnok, aki két különböző súlycsoportban is bajnoki címet szerezne. Utolsó két meccsén győzelmet aratott jó formában lévő, feltörekvő harcosok ellen (Jeremy Stephens, Yair Rodriguez), ezzel kiérdemelte a címmeccset, de most újra nyernie kell, ha meg akar küzdeni az övért.

Edgar mellett szól a jóval nagyobb rutinja, remek birkózása, és fáradhatatlansága. Ortega leginkább a szőnyegen veszélyes, de mint láthattuk állásból is submission veszélyes, emellett jóval fiatalabb és magasabb, amik előnyére válhatnak. Itt láthatóak a két harcos statisztikái:

  

 

Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya

Elérkeztünk a gála fő attrakciójához, ahol Cris Cyborg lehetőséget kap, hogy egy újabb rá jellemző mészárlás keretében megvédje pehelysúlyú bajnoki címét. A mérkőzést viszonylag későn, február elején, jelentették be, miután az eredeti főmeccs meghiúsult, Cyborg-ot pedig gyorsan a kártya tetejére tették Kunitskaya ellenében. (Természetesen a szervezetnek kellett egy címmeccs a számozott gálára, a PPV eladások miatt.) Az orosz lány eredetileg is szerepelt volna a kártyán, de Leah Letson elleni meccse helyett rögtön az első UFC-s fellépésén lehetőséget kap a súlycsoport királynője ellen.

Cyborg-ot senkinek nem kell bemutatni, a brazil hölgy minden idők legveszélyesebb, legjobb, és legeredményesebb női harcosa. A Strikeforce és az Invicta szervezetek egykori, valamint a UFC jelenlegi harmatsúlyú bajnoknője 20 meccsén mindössze egyetlen vereséget szenvedett, első profi mérkőzésén, még 2005-ben, azóta pedig nem talált legyőzőre. Egyedül talán Holly Holm tudta megnehezíteni a dolgát, eddigi utolsó meccsén. Ez lehet a második címvédése a szervezetnél.

Yana Kunitskaya az Invicta-ból érkezett a szervezethez, és mint fentebb már említettem most fog debütálni a UFC rendezvényen. Az Invicta-t harmatsúlyú bajnokként hagyta el (tehát nem a saját súlycsoportjában fog harcolni most!), eddigi 13 meccséből 10-szer győzedelmeskedett. A brazilhoz hasonlóan ő is állóharcban az erősebb, thai-bokszban és taekwondoban is orosz bajnok volt. Összességében azonban Cyborg toronymagas favorit, nem lenne meglepetés tőle egy újabb elsőmenetes kiütés.

 

Ültetők:

A Fox Sports 1 ültetői egy igazi veterán csatával kezdődnek C.B. Dollaway és Hector Lombard mérkőznek meg. Őket követi a Machida vs. Anders gáláról súlytévesztés miatt ide halasztott John Dodson vs. Pedro Munhoz találkozó. Beneil Dariush eredetileg Bobby Green-nel meccselt volna könnyűsúlyban, de Green megsérült a felkészülés alatt (nemrég volt meccse, így nem csoda), Alexander Hernandez pedig vállalta a beugró szerepét.

Az ültetők főmeccsén Mackenzie Dern csap össze Ashley Yoder-rel. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert Dern a brazil jiu-jitsu legnagyobb nevei közé tartozik, minden övszínben világbajnok lett, Gi-ben és NoGi-ben is, többek között Gabi Garcia-t is legyőzve. Az amerikai szépség eddig a ketrecben is jól teljesít, mind az öt meccsét megnyerte, de a UFC-ben most lép először az Octagonba. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes az MMA nagyszínpadán.

 

A gála főkártyáját a Sport TV élőben közvetíti, vasárnap hajnali 4 órától!

 

Addig is írjátok meg bátran kommentben, hogy Ti mire számítotok az egyes összecsapásokon!

 

Képek: lowkickmma.com; thestatzone.com