Hová tűntek a Fradi idegenlégiósai? #3

Biztosan sok Ferencváros-szurkoló elgondolkozott már azon, hogy mi lett a klub egykori idegenlégiósaival. Engem is foglalkoztatott régóta a kérdés, ezért szezonokra lebontva összegyűjtöttem, hogy az elmúlt tíz év során milyen külföldi játékosok fordultak meg a csapatnál, illetve hogy mi történt velük, miután távoztak. Mivel egyetlen cikkbe túl hosszú lenne belesűríteni minden idényt, ezért négy részben fogom publikálni. 

 

 * Az összeállításban csak olyan játékosok kaptak szerepet, akik legalább egy bajnokin pályára léptek, és már nem a Ferencváros tagjai.

 

 

ftc.jpg

2012/2013-

 

 Détári Lajossal az élén kezdte meg a bajnokságot a Ferencváros, majd augusztus 20-án Ricardo Moniz váltotta a kispadon. A holland mester új színt hozott a csapatba, ám csak az ötödik helyet csípte el a bajnokság végén, így nem indulhatott a nemzetközi porondon. A házi gólkirály Böde Dániel lett 17 góllal.

Leonardo

leonardo.jpg

 

Csodálatos dolgokat művelt a pályán. Ámulattal néztem a mozdulatait meccsről-meccsre. Hétszeres brazil U20-as válogatott. A Feyenoordnál kezdte felnőtt karrierjét, ahol 2002-ben UEFA-kupát nyert. Játszott a NAC Bredában, az Ajaxban, majd a Red Bull Salzburgban is. Miután Ricardo Monizt 2012-ben kinevezték a Ferencváros élére, Salzburgból hozta magával a brazilt is. Sajnos az első ami eszébe jut róla a legtöbb embernek, az az, hogy hónapokat kellett kihagynia, amikor Stresnik eltörte a lábát. Az NB1 nem volt való neki, folyamatosan faragták, mert szabályosan alig lehetett elválasztani a labdától. Sajnos a hozzáállása neki sem volt példás, túlságosan szeretett szórakozni. Ez jelentette a vesztét is, Thomas Doll kinevezése után távozott. 24 mérkőzésen 7 gólt lőtt és 6 gólpasszt adott. Miután Monizt kinevezték az 1860 München vezetőedzőjének, Leonardo is odaszerződött. Utána Ausztráliába igazolt, majd visszatért Hollandiába az FC Eindhovenhez. Nyár óta azonban nincs csapata. Októberben megfordult a Diósgyőrnél néhány edzésen, de a Miskolciak nem szerződtették. 

 

Philipp Bönig

bonig-philipp.jpg

 

A Bayern München nevelésű játékos az ekkoriban kialakuló német vonal egyik "gyümölcse" volt. Tapasztalt spíler volt, megfordult a német másodosztályban, sőt 140 találkozón még a Bundesligában is szóhoz jutott. 2005-ben még az UEFA-kupában is szerepelt a Bochum színeiben, sőt mi több, 2006-ban három alkalommal behívták Németország B válogatottjába. 2012-ben került a Fradihoz, miután már kiszorult a Bochum csapatából. Első Magyarországon töltött idénye arról szólt, hogy felépítsék fizikálisan, majd a következő két szezonban már többnyire kezdőként kapott bizalmat a bajnokságban. 56 meccsen jutott szóhoz a három év során, amelyeken három gólt és hat gólpasszt osztott ki a bal oldali védő. 2015-ben Christian Ramirez érkezésével nem volt esélye a csapatba kerülni, így visszavonult.

 

 

Muhamed Besic

besic-muhamed-254x300.jpg

 

Momo megkockáztatom, hogy az utóbbi 10 év legkiválóbb Ferencvárosban játszó idegenlégiósa volt. A Hamburgban nevelkedett, három mérkőzésen pályára is léphetett a Budesligában. A Fradinak nagy szerencséje volt vele, hiszen 2012-ben kitették a Hamburg keretéből fegyelmi vétség miatt, így könnyedén leigazolták 1+1 évre. Szinte azonnal látszott, hogy elképesztő tehetséggel van megáldva. Úgy olvasta a játékot, ahogy más senki az NB1-ben. Ricardo Moniznál és Thomas Dollnál is kulcsember volt, majd 2014-ben miután a világbajnokságon csúcsteljesítményt nyújtott Bosznia-Hercegovina színeiben, bejelentkezett érte a Tottenham és az Everton is. Végül az utóbbi lett a befutó. 4,8 millió eurót fizettek érte, amivel az NB1 legértékesebb játékosa lett. Kezdetben számították rá a Premier Leagueben, ám sorozatos sérülései miatt szépen lassan kiszorult a keretből. Az idei szezonban eddig mindössze csak 2 bajnoki jutott a még mindig csak 25 éves játékosnak.

 

 

Aleksandar Alempijevic

alempijevic-aleksandar1.jpg

 

A szerb középpályás Kecskeméten vált profi labdarúgóvá. Négy idényt töltött a liláknál, majd zöld-fehérre cserélte a színeket, miután 2012-ben szerződtette a Ferencváros. Egy szezont töltött a Fradinál, és 18 bajnokin lépett pályára. Heves vérmérsékletű játékos volt, nem ment a szomszédba egy kis keménységért. Biztosan sokan emlékeznek a Videoton elleni balhéjára, amikor meglökte a játékvezetőt, majd szidalmazta is, emiatt négy hónapra eltiltották. Egy szezont töltött a Fradinál, 2013-ban a szerb élvonalba igazolt. 2014-ben és 2016-ban belekóstolt rövid időre az üzbég ligába, legutóbb pedig a szerb másodosztályú Sloboda Uzice együttesénél futballozott, de 2018 január 1.-én lejárt a szerződése és szabadon igazolhatóvá vált a 29 éves játékos. 

 

 

Vladan Cukic

42479.jpg

 

Hű katona volt, igazi közönségkedvenc. Alempijeviccel egyetemben ő is Kecskemétről szerződött Budapestre. Óriási küzdő volt, nem ismert elveszett labdát. Sokszor már a durvaság határait is átlépte, 2012 májusában például eltörte Gosztonyi András lábát. Sokan azt gondolták, hogy szándékos volt, de Cukic megesküdött rá, hogy nem, majd többször is bocsánatot kért tettéért. Akárcsak Somália, az ő legemlékezetesebb megmozdulása is az Újpesthez köthető, amikor a 93. percben lőtt győztes gólt. 2015-ben miután a klub megnyerte a bajnokságot és a kupát, bejelentette a visszavonulását, ám meggondolta magát és még két évet lehúzott a csapatnál. Jelenleg is a klub kötelékébe tartozik, játékosmegfigyelőként dolgozik.

 

Stanley Aborah

hqdefault_2.jpg

 

A ghánai-belga kettős állampolgárságú középpályás 2013 telén döntött úgy, hogy zöld-fehérbe öltözik. Többször szerepelt a belga U19-es nemzeti csapatban. Az Ajaxban játszotta első felnőtt mérkőzéseit, de több holland klubnál is megfordult, többnyire másodosztályban, de 13 élvonalbeli meccsig megfordult a Vitessenél is. A Ferencváros a szerb első ligás NS Murától szerezte meg, ám nem tudott előrukkolni jó teljesítménnyel, mindössze fél évet töltött a Fradinál. 7 meccsel a lábában távozott. Két évig nem volt csapata, ezt követően az angol negyedosztályú Notts Countyba igazolt, ahol szintén két évet töltött. Érdekesség, hogy ott töltött ideje során rövid ideig csapattársa volt Bajner Bálint, edzője pedig Ricardo Moniz. Tavaly Portsmouthba igazolt, ahol fél évet töltött. Nyár óta szabadon igazolható. 

 

 

Quenten Martinus

martinus-quenten.jpg

 

Aborah mellett ő is 2013 januárjában szerződött a Ferencvárosba, Ricardo Moniz közreműködésével. Megfordult a Heerenveennél, ahol csapattársa volt többek között Otigba Kenneth is. 2012-ben kölcsönben a holland másodosztályú Sparta Rotterdamnál szerepelt, mielőtt a Ferencvároshoz szerződött. Ő is nagy reményekkel érkezett, de Ricardo Moniz menesztésével távozott Aborah-val együtt. A holland másodosztályba szerződött, majd a román elsőosztályú Botosani labdarúgója lett. Bekerült a curacaói válogatottba, ahol hat mérkőzésen léphetett pályára. Jelenleg a Japán elsőosztályú Yokohama Warriors csapatában játszik, ahol 66 meccsen 6 gólt rúgott és 12 gólpasszt adott. Még mindig csak 26 éves.

 

 

Julian Jenner

julian-jenner-e1494909837190.jpg

 

Jelentős holland élvonalbeli múlttal érkezett a klubhoz az "Ollózós Kölyök", aki a becenevét a trükkjei miatt kapta. Megfordult a NAC Breda csapatában, ahol Fehér Csaba csapattársa volt, majd AZ Almaar, Vitesse, kölcsönben a német Ahlen és újra a NAC Breda követte, mielőtt leigazolta a Ferencváros 2012 nyarán. Kezdettől fogva kulcsember volt a csapatban, az őrületbe kergette az ellenfél védőt a gyorsaságával, valamint a cseleivel. 2015-ig tartozott a klub kötelékeibe, ahol 49 mérkőzésen 9 gólt rúgott és 16 gólpasszt adott. Jennert azért is kedvelhették a szurkolók, mert többször is kiállt mellettük, többször is bizonyította, hogy igazi fradista. Távozása után aláírt a Diósgyőrhöz, ám csupán hat meccsen jutott szóhoz. Fél évvel később megkereste egykori edzője, Ricardo Moniz és elvitte magával a Notts Countyba. 2016-ban felröppent a hír, hogy visszatér az Üllői útra, de végül nem lett belőle semmi. Végül úgy döntött, hogy felhagy a futballal. 

 

 

Andrei Ionescu

andrei-ionescu.png

 

A román Iniesta - így harangozták be, amikor a Fradiba szerződött Steua Bukaresttől.  17 alkalommal szerepelt a román U21-es válogatottban. Talán az utóbbi évtized egyik legnagyobb elvesztegetett külföldi tehetsége volt, aki a zöld-fehéreknél játszott. Sérülései miatt nehezen tudott a kezdőcsapat közelébe kerülni. Nagyszerű technikai képzettsége volt, remekül látott a pályán, és alacsony termete miatt nagyon mozgékony volt. Egy évet töltött a Ferencvárosnál, 2012-ben Finnországba, majd Irakba igazolt. 2015-ben visszatért Európába a holland másodosztályú FC Eindhovenhez, majd Ciprusra, aztán Romániába, tavaly nyáron pedig Indiába igazolt. 

 

Júnior Fell

junior-fell.jpg

 

A brazil hátvéd az alsóbb divízióbeli Clube Atlético Metropolitanótól érkezett kölcsönben 2013. februárjában. Nem tartott sokáig a magyarországi karrierje, miután egyedül a Pápa ellen jutott szóhoz az NB1-ben. A zöld-fehérek nem tartottak rá igényt, így visszakerült anyaegyesületéhez. Három évet játszott ezt követően Brazíliában, mielőtt 2017-ben a japán másodosztályú Rausso Kumamotóhoz szerződött. Egy év alatt három mérkőzés jutott neki. 2018. január 1-el megszűnt a szerződése, jelenleg pedig szabadon igazolható. Júnior mindössze 25 éves.

 

Milan Peric

20120914-haladas-peric-300x293.jpg

 

Milan Peric kölcsönben érkezett a Ferencvároshoz a Videotontól a 2012/13-as szezonra. Első magyar klubja a Kaposvár volt, de előtte megfordult számos szerb élvonalbeli csapatnál is. A Kaposvártól került a Videotonhoz, ahol leginkább kölcsönadták. Játszott egy évet a Fradiban, Pécsen és Dunaújvárosban is. A Ferencvárosban töltött időszaka alatt 16 mérkőzésen 4 gólt szerzett és nyert egy ligakupát. 2015-ben Boszniába igazolt, majd Görögországba. Utolsó csapata a szerb másodosztályú Sloboda Uzice volt. Jelenleg szabadon igazolható. 

 

 

 

2013/2014-

 

 

A Ferencváros Ricardo Monizzal kezdte az idényt, sőt jól is kezdte a szezont. Októberben azonban Akeem Adams szívrohama után Moniz nem tudott túllépni, így 2013. december 1-jén menesztették. Az akkori pályaedzőt, Máté Csabát bízták meg ideiglenesen az irányítással. December 17-én bemutatták a csapat jelenlegi menedzserét: Thomas Dollt. A szezon végén a harmadik pozíciót csípte meg az együttes, amivel az Európa-ligába kvalifikálta magát, ahol a 2. selejtezőkörben a horvát Rijeka jelentette a végállomást. A házi gólkirály szintén Böde Dániel lett: 11 góllal.

 

David Mateos

671.jpg

 

Real Madrid nevelésű játékos, bár tétmeccsen sosem mutatkozhatott be az elsőszámú csapatban. A Real Madrid Castillában azonban 128 mérkőzésen is pályára lépett. Szalai Ádám két évig a csapattársa volt. Kölcsönben szerepelt az AEK Athén és a Real Zaragoza együttesénél is, mielőtt a Ferencvárosba szerződött 2013. szeptemberében. Az itt töltött két év során végig kiegyenlített teljesítményt nyújtott, a védelem vezére volt. 2015-ben az Orlando Cityhez igazolt, ahol Kaká csapattársa is volt. Állítása szerint azért nem maradt a zöld-fehéreknél, mert nem becsülték meg eléggé. 2017. márciusában felbontották a szerződését és a spanyol harmadosztályú Real Murciához szerződött. 

 

 

Mateo Pavlovic

hqdefault_3.jpg

 

A horvát belső védő az NK Zagreb együttesénél mutatkozott be a horvát élvonalban. Nagy tehetségnek számított hazájában, a Bayern München, a Werder Bremen és a Zenit is szerette volna megszerezni, végül a Werderhez került 2014-ben. Mindössze négy mérkőzésen jutott szóhoz a Bundesligában, mielőtt a Ferencvároshoz került kölcsönbe fél évre. Jó teljesítményt nyújtott, így fél évvel meghosszabbították a kölcsönt, de végül nem vásárolta meg a Fradi, mert túl drágának tartották, így visszakerült a Werderhez. A német csapatnál nem vették számításba, csak a második csapatnál kapott lehetőséget a harmadosztályban. 2016-ban a francia élvonalbeli Angershez szerződött, ahol az idei szezonra alapemberré nőtte ki magát.

 

 

Gerson

gerson.jpg

 

Amikor még nem volt a Fradinak Gerzsonja, volt egy Gersonja. A brazil hátvéd a Botafogónál kezdte, majd a PSV akadémiájára került, de az Atletico Madrid B csapatában mutatkozhatott be felnőtt szinten. Ezután az osztrák másodosztályú Kapfenberger SV-hez szerződött, majd a Rapid Wienhez került kölcsönbe. 2013-ba újabb kölcsön várt rá, ezúttal a Ferencvárosnál. Az itt eltöltött időszak alatt nem váltotta meg a világot, mindössze 11 mérkőzésen szerepelt, mielőtt 2014. januárjában szerződést bontottak vele, mivel igazolatlanul maradt távol az év első meccséről. Gerson ezután az Instagram oldalán olvasott be a klubnak. Azt állította, hogy hazugság az egész, és csak azért találták ki, hogy így szabaduljanak meg tőle. Anyaegyesületénél, a Kapfenbergernél sem tartottak rá igényt, ezért Romániába igazolt a Petrorul csapatához, ahol pályára léphetett Európa-liga selejtezőkön is. Egy évvel később a lengyel Lechia Gdanskhoz, ahol alapemberként számoltak vele, tavaly mégis Dél-Koreába került kölcsönbe, ami december 31-én járt le.

 

 

Akeem Adams 

78093.jpg

 

Csodálatos pályafutás állhatott volna előtte. 16 éves korában mutatkozott be a trinidad és tobagói élvonalban, sőt a válogatottban is ebben az évben játszhatott először. Hazája egyik legnagyobb ígéreteként tartották számon. 9 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban 2008 és 2012 között. Mindössze 22 éves volt, amikor sikerült Európába igazolnia, a Ferencvároshoz. Első pillanattól kezdve számított rá Ricardo Moniz. Igazi csupaszív játékos volt, a végletekig küzdött. Úgy tűnt, hogy hosszútávon megoldja a Ferencváros védőgondjait, ám 2013. szeptember 25-én szívinfarktust kapott. Október 7-én életmentő műtétet hajtottak végre rajta, mely során amputálni kellett a bal lábát. Sokáig úgy tűnt, hogy felépül, ám december 29-én váratlanul agyvérzést kapott, másnap pedig elhunyt. Akeem tragédiája kihatással volt a Ferencvárosra is, mivel sokan nem tudták megemészteni, ami történt vele, többek között Ricardo Moniz sem. Akeem 22 éves volt. Nyugodj békében.

 

 

Arsenio Valpoort

valpoort-arsenio.jpg

 

Nagy tehetségként érkezett a holland támadó a Ferencvároshoz a holland Heerenveentől, ahol csapattársa volt Quenten Martinus és Otigba Kenneth is. 2013-ban játszott az Európa-liga selejtezőkön is, és egy gólt szerzett, majd kölcsönadták a Zwollénak. Ezt követően került a Ferencvároshoz, ahol nagy várakozásokkal tekintettek jövetelére. Nem váltotta meg a világot, mindössze egy évet töltött a Fradinál. Ricardo Moniz még csak-csak számított rá, ám Thomas Doll már egyáltalán nem, így tíz mérkőzéssel a lábában távozott. Az RKC Waalwijknél járt ezt követően próbajátékon, később oda is igazolt. Két évet töltött ott, majd 2016-ban szerződtette az izraeli bronzérmes, a Beitar Jerusalem. Egy évvel később a holland másodosztályú Almere együttesével egyezett meg, ma is ott futballozik. Az idei szezonban 13 gólt szerzett és 2 gólpasszt osztott ki. Valpoort még mindig csak 25 éves. 

 

 

Jack Tuijp

tuyp-jack1.jpg

 

A holland Volendam egyik legjobb játékosaként érkezett a Fradiba. 307 mérkőzést játszott a csapatban, ebből 64 alkalommal szerepelt az élvonalban, mielőtt Magyarországra érkezett kölcsönben. Gólerős támadó volt ő, háromszor volt a másodosztály gólkirálya, összesen 144 gólt szerzett. Ricardo Moniz az elején bizalmat szavazott neki, sőt első mérkőzésén góllal mutatkozott be, ám ez volt az utolsó gólja, mert szépen lassan kiszorult a keretből. Thomas Doll érkezével távoznia kellett, miután a német edző kijelentette, hogy nem illik bele a filozófiájába. Száműzték az első csapatból, a többiektől külön kellett edzenie, míg a Helmond le nem igazolta. 2015-ben visszatért a Volendamhoz. Tavaly a harmadosztályú ASV De Dijkhez igazolt, jelenleg is ott játszik.

 

 

Ulysse Diallo

diallo.jpg

 

A mali származású támadó hasonló típusú játékos volt, mint Liban Abdi. A libanoni első ligából érkezett a zöld-fehérekhez 2013 nyarán, miután a 2012/13-as szezonban a libanoni góllövőlista második helyén végzett. (21 mérkőzés/18 gól) Nagyon technikás játékos volt, legszebb gólját a Tatabánya elleni Ligakupa-meccsen szerezte, ollóból. Egy évet töltött a Fradinál, 18 mérkőzésen lőtt 4 gólja után szerződést bontottak vele, majd a portugál első osztályba igazolt (akárcsak Abdi), ahol megfordult az Arouca, az Académica és a Marítimo együtteseinél is, mielőtt visszatért Magyarországra: a Mezőkövesdhez. 2017-ben szerződtette Pintér Attila, így jelenleg a Puskás Akadémia labdarúgója. 

 

 

 

 

 

Az előző részeket az alábbi linkeken keresztül érhetitek el:

 

Hová tűntek a Fradi idegenlégiósai? #1

Hová tűntek a Fradi idegenlégiósai? #2

 

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy like-ot az oldalunkra!