Hová tűntek a Fradi idegenlégiósai? #2

Biztosan sok Ferencváros-szurkoló elgondolkozott már azon, hogy mi lett a klub egykori idegenlégiósaival. Engem is foglalkoztatott régóta a kérdés, ezért szezonokra lebontva összegyűjtöttem, hogy az elmúlt tíz év során milyen külföldi játékosok fordultak meg a csapatnál, illetve hogy mi történt velük, miután távoztak. Mivel egyetlen cikkbe túl hosszú lenne belesűríteni minden idényt, ezért négy részben fogom publikálni. 

 

 * Az összeállításban csak olyan játékosok kaptak szerepet, akik legalább egy bajnokin pályára léptek, és már nem a Ferencváros tagjai.

 

ftc.jpg

 

2010/2011-

 

Craig Shortot még a szezonkezdet előtt leváltotta Prukner László. Ebben az idényben a Ferencváros a harmadik helyen végzett a Videoton és a Paks mögött, így elindulhatott az Európa-ligában, ahol az első selejtezőkört könnyedén vették, ám a norvég Aalesunds útjukat állta. Biztosan emlékeztek rá néhányan, amikor itthon 2-1-re vertük őket Liban Abdi bődületes bombagóljával, majd idegenben hosszabbítás után kaptunk ki 3-1-re. A házi gólkirály André Schrembi lett 16 góllal, ezzel pedig a góllövőlista második helyét szerezte meg.

 

Marko Ranilovic

media-share-0-02-01-845cb449ff7a0b8ea8bbdd8581a7a37b510bfc9953ba740925fbdd821348e76f-b1368d9f-7da6-431d-a0c8-27f2c0f6a550.jpg

 

Az NK Maribor csapatánál kezdte a pályafutását a szlovén hálóőr, ahol szlovén bajnok, kupagyőztes és szuperkupagyőztes is lett. 2010 nyarán a Ferencvároshoz igazolt, ahol három évet töltött. Az első évében Prukner László elsőszámú kapusként számított rá, húsz alkalommal is ő védte a zöld-fehérek kapuját, ám Détári Lajos érkezésével kiszorult a csapatból. 2013 nyaráig húzta a Fradinál, amikor egykori edzője, Prukner elvitte magával Kaposvárra. A csapat az idény végén kiesett, Ranilovic pedig visszatért hazájába. 2015-ben még szerződtette a Hajduk Split, majd visszatért a Zlaté Moravce együtteséhez, jelenleg pedig az NK Zavrc játékosa. 2016 június óta azonban egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára. 

 

Júnior

junior-2010-2011.jpg

 

Júnior a brazil FC Santosban nevelkedett, és ott is mutatkozott be felnőtt szinten - igaz csak egy mérkőzésen. 2008-ban igazolt Magyarországra, a Kaposvári Rákóczi csapatához, ahol hamar kulcsemberré lépett elő. Prukner Lászlót amikor kinevezték a Ferencvároshoz, hozta magával a brazil balhátvédet, és számított is rá. Détári Lajosnál is többnyire alapembernek számított. 50 mérkőzésen egy gólt és 7 gólpasszt jegyzett, majd 2012-ben szerződést bontottak vele, így Azerbajdzsánba igazolt. Két évet töltött ott, majd a bahreini Al-Najma, végül a Budaiya Club igazolta le, ahol fél év során mindössze két mérkőzést játszott.

 

 

Andrezinho

andrezinho_2.jpg

 

Nehéz szavakkal leírni azt, amit ő tudott a labdával. Csodálatos képességgel volt felruházva ez a srác. Tipikus brazil focit játszott, rendkívül közönségszórakoztató és kreatív megoldásokkal színezte a játékot. Feltéve, ha volt kedve futballozni. Abban is brazil volt, hogy nem igazán tudott a futballra koncentrálni, sokszor elvette az eszét a buli és a nők. Liban Abdival a Ferencváros vezérei lehettek volna, de mindkettőjüknek ugyanaz lett a sorsa. Andrezinho megfordult a Corinthiansnál, a Paulistánál és a Grémiónál is. 2010 nyarán igazolt Magyarországra, ahol egy évet töltött, miután nem fogadta el a Ferencváros új szerződését, de tudni kell, hogy ekkor már nagyon elmérgesedtek a dolgok közötte és a vezetőség között. Fél év pihenés után Malajziába igazolt, majd Lettországba, aztán a brazil másodosztályba és végül Szudánba. Jelenleg hivatalosan a malajziai Marcella Kuantan játékosa.

 

Adriano Alves

adriano-alves-2010-2011.jpg

 

Biztosan emlékeznek többen a Honvéd, Kaposvár és a Videoton egykori zseniális támadójára: André Alvesre, aki sokszor borsot tört a zöld-fehérek orra alá. Na, Adriano az ő kisöccse. Valószínűleg az Oeste a kedvenc csapata, ahol háromszor is megfordult. (Érdekesség, hogy 2009-ben éppen az Oeste ellen debütált a felnőttek között Neymar, de Adriano Alves azon a mérkőzésen nem volt a pályán.) Na szóval az Oeste csapatától került Budapestre 2010-ben, ahol nem úgy sikerült az idénye, ahogy eltervezte. 14 mérkőzésen lépett pályára, majd fél év után kölcsönben visszament az Oestehez, nyáron pedig oda is igazolt. Egy évvel később elvitte a Sao Caetano, majd újra visszament az Oestehez - természetesen kölcsönben -, újra fél évre. Azóta rekordidőt töltött szeretett klubja nélkül, megfordult brazil és szaúd-arábiai csapatoknál is. Jelenleg a brazil másodosztályú América-RN csapatának a tagja.

 

 

Srdjan Stanic

stanic-srdjan-2010-2011.jpg

 

A szerb középpályás hazájában kezdte a pályafutását, de megfordult a Szpartak Moszkvában is 11 mérkőzés erejéig. 2008-ban a Hajduk Kulától érkezett meg Magyarországra, a Diósgyőrhöz. Egy idényt töltött Miskolcon, majd Kaposvárra költözött. 2010-ben amikor Prukner László átvette a Ferencváros irányítását, Júnior mellett őt is magával vitte. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egy esztendő és 24 mérkőzés (2 gól) után a Borac Cacakhoz igazolt. Jelenleg nevelőegyesületénél a Vrbasnál futballozik.

 

 

Nikola Jakimovski

jakimovski_nikola_0923.jpg

 

Többszörös macedón utánpótlás-válogatottként érkezett az Üllői útra a Makedonija GP (nem, nem autóversenyző volt a srác) csapatától, 2010 telén. A tavaszi szezonban mindössze egy Győr elleni bajnokin jutott szóhoz - akkor is időhúzó csereként. Nyáron kölcsönben a makedón bajnokságba került, majd Szerbiába, aztán Japánba igazolt. 2013-ban visszatért a Szerbiába a Jagodina csapatához, ahol Európa-liga selejtezőket is játszhatott. 2014-ben a Seria B-be szerződött, játszott a Varese Calciónál, a Como 1907-nél, a Barinál, sőt tavaly a Benevento játékosa volt. Miután azonban feljutottak a Seria A-ba, nem tartottak igényt rá, így továbbállt. Fél évig volt csapat nélkül, de éppen január 27-én szerződött a harmadosztályú Vicenzához. (Milyen jó, hogy nem egy héttel korábban írtam ezt a cikket)

 

 

Héctor Moráles 

20101027-reac-morales.jpg

 

Az argentin Estudiandes játékosaként került kölcsönbe a Ferencvároshoz. Óriási tehetségnek tartották. Prukner László és Détári Lajos is állította, hogy fantasztikus játékos lehet belőle, csak fel kell építeni. Sokat elmond arról, hogy mekkora értéknek tartották Argentínában, hogy a Fradinak opciós joga volt megvásárolni: egy millió euróért. Két évet töltött kölcsönben Budapesten, az első idénye során 20 mérkőzésen 4 gólt szerzett. A Ferencváros meg is hosszabbította a kölcsönszerződést egy évvel, de a második szezonjában már nem számítottak rá, így a végén visszatért hazájába. És hogy mi történt vele azóta?  Megfordult az argentin másodosztályban, a hondurasi élvonalban, jelenleg pedig szintén az argentin második vonalban játszik a Villa San Carlosban. Az egy millió euróhoz képest nem lett fényes pályafutása.

 

 

Marek Heinz

heinz-marek_2.jpg

 

Marek Heinz az utóbbi évek legnagyobb nevű Ferencváros-labdarúgója. Pályafutása során megfordult olyan csapatokban, mint a Hamburg, a Mönchengladbach, a Galatasaray, a Saint-Étienne, a Nantes stb... 30 alkalommal játszott a cseh válogatottban, többek között a 2004-es EB-n is.  Az osztrák Kapfenbergertől igazolt Magyarországra 2010 nyarán. Minden megmozdulását öröm volt nézni, látszott rajta, hogy ő más szintet képvisel, mint amit a hazai bajnokságban megszokhattunk. Két éves szerződése volt, de egy év után távozott családi okokra hivatkozva. Állítása szerint nagyon szívesen maradt volna Budapesten, de haza kellett mennie. 25 mérkőzésen 7 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott. Pályafutását a nevelőegyesületénél, a Sigma Olomucnél folytatta, majd játszott még a Znojmónál, és végül 2015-ben fejezte be az osztrák alsóligás SC Melknél.

 

 

 

2011/2012-

 

 

A Ferencváros történelmének az egyik leggyengébb élvonalbeli produkciója volt ez az idény. 2011. augusztusában Prukner László lemondott, a helyét néhány meccsre Nagy Tamás, majd a szezon további részére Détári Lajos vette át. A Fradi mindössze a 11. helyen zárt. A csapat házi gólkirálya Pölöskey Péter lett 5(!!) góllal. 

 

 

Martin Klein

klein-martin.jpg

 

Marek Heinz után személyében egy újabb cseh válogatott labdarúgó került a Ferencváros kötelékébe, bár igaz csak egyszer hordhatta a címeres mezt. Belső védőként tevékenykedett, többnyire igencsak jól. Játszott a Sparta Prahában, a Teplicében, majd a török első ligás Konyaspornál is. 2011-ben Détári Lajos hozta a klubhoz. Détári alapemberként számolt vele, majd a 2012-ben kinevezett Ricardo Moniz is. 2013-ban távozni kényszerült, miután Thomas Doll nem tartott rá igényt. Visszatért a Teplicéhez, egy évvel később pedig újra felmerült, hogy újra a Ferencvároshoz szerződik, de nem jött össze az üzlet. Azóta megfordult Kazahsztánban két együttesben is, majd a cseh másodosztályban folytatta. 2017 őszét a máltai Birkirkara FC-nél töltötte, de január 1-jén lejárt a szerződése, így most szabadon igazolható a 33 éves játékos.

 

Mark Otten

mark-otten.jpg

 

2011 nyarán szerződött Magyarországra. Ez volt az első és utolsó próbálkozása is légiósként. A NEC Nijmegen csapatában kezdte a pályafutását, és akármerre vitte is a sors, mindig visszatért oda. 2004-ben a Feyenoord igazolta le, majd kölcsönben az Excelsiorhoz került, aztán újra kölcsönadták a NEC-hez. Ezt követően nevelőegyesülete végleg visszavásárolta. Ebben az időszakban magyar csapattársa is volt, Babos Gábor személyében. Több mint száz holland élvonalbeli mérkőzés után szerződött a Fradiba, ahol három évet töltött. Az első szezonjában abszolút alapember volt, majd egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, míg Thomas Dollnál már teljesen kiszorult a keretből. Hozzátartozik, hogy többször is sérüléssel küszködött. 2014-ben hazaigazolt a holland alacsonyabb osztályba. Még ebben az idényben befejezte a pályafutását, mindössze 28 éves korában. Ezután edzői pálya felé vette az irányt, jelenleg a Feyenoord U15-ös csapatának az edzője.

 

 

Somália

somalia.jpg

 

Ő volt Wergiton Calmon, a Mindenes! Szélső támadóként érkezett 2011 nyarán a brazil állami bajnokság  (Nem összekeverendő a Seria A-val) első osztályából, a Bangutól kölcsönben. Első idényében a góllövés volt a fő feladata. 12 mérkőzésen 4 gólt szerzett, majd a zöld-fehérek érvényesítették opciós jogukat. Már Ricardo Moniz is tesztelgette más posztokon, de igazán sokoldalúvá Thomas Doll irányítása alatt vált. Játszott irányítót, szűrőt, belső védőt, szélső védőt..tulajdonképpen mindent, csak a kapuban nem állt. Óriási közönségkedvenc volt az Üllői úton. Minden mérkőzésen kihajtotta a lelkét, technikai hiányosságait a hozzáállásával ellensúlyozta. Biztosan sokan emlékeznek az Újpestnek lőtt bombagóljára, amit az év góljának is választottak. Az egyik legnagyobb üzletét kötötte vele a Fradi, miután 300 ezer eurót fizetett érte és 2015-ben  2,4 millió euróért távozott a francia élvonalbeli Toulouse együtteséhez. Azóta kulcsember a francia együttesben, ahol leginkább a középpálya közepén számítanak rá. 

 

 

Aleksandar Jovanovic

jovanovic-aleksandar1.jpg

 

Ő is több poszton bevethető játékos volt. Szélső középpályásként került a csapathoz a szerb Hajduk Kula csapatától, ahol korábban együtt játszott Srdan Staniccal. Az évek során egyre hátrébb szorult, na nem a rangsorban, hanem a pályán. Détári Lajos még az eredeti posztján számított rá, ám Ricardo Moniz meglátta benne a lehetőséget, és egyel hátrébb vezényelte. Ezt követően a csapat első számú jobb bekkje lett, sőt miután 2015-ben Debrecenbe igazolt, ott is ezen a poszton számítanak rá. 

 

 

Juha Hakola

hakola-juha1.jpg

 

Ő is a holland élvonalból érkezett Détári Lajos irányítása alatt. Egyszeres finn válogatottnak mondhatja magát, nagy reményekkel költözött Budapestre. A finn bajnokságból korán az észt Flora Tallinhoz került, majd 21 éves korában igazolt a holland Heracleshez, majd onnan a Willem II-höz. Innen került Magyarországra, ahol két év alatt 26 meccsen lépett pályára, abból 19-szer Détári Lajos irányítása alatt. Már Ricardo Moniz sem adott neki sok lehetőséget, Thomas Doll érkezésével azonban végképp megpecsételődött a sorsa. Hazaigazolt a KuPS együtteséhez, majd játszott egy fél évet Cipruson, aztán visszament a KuPS-hez. 2017-től a szintén finn Vaasa PS-t erősíti, sőt tavaly pályára léphetett az Európa Liga selejtezőkön is, ahol az akkor éppen Kalmár Zsoltot is foglalkoztató Bröndby ejtette ki őket.

 

 

Felipe Félix

120832_med_felipe_felix.jpg

 

A hórihorgas brazil támadó szintén 2011-ben érkezett a Fradihoz. Nem rendelkezett nagy múlttal, a portugál alsóbb osztályokban fordult meg, illetve a brazil másodvonalban és az orosz élvonalban. Talán az azerbadzsáni Baku FK-ban nyújtott teljesítménye lehetett az egyedüli jó ajánlólevél, ahol 2009-ben 5 találkozón 4 gólt szerzett. Miután az Üllői útra igazolt, a szakmai stáb hitegette a szurkolókat, hogy nagy erősítés lesz majd a brazil, de semmit sem mutatott a tudásából sem akkor, sem később. Mindössze hat meccs jutott neki Magyarországon, mivel 2011 nyarán szerződést bontottak vele arra hivatkozva, hogy Andrezinhóval és Liban Abdival egyetemben nincsenek jó hatással a közösségre. Ezután kínai és japán másodosztályú csapatoknál játszott, de 2015 óta nem volt hivatalos mérkőzése.

 

Alison Silva

alison-silva.jpg

 

A brazil Porto neveltje, a Videotonban mutatkozott be a magyar élvonalban. A fehérvári csapatnál tíz mérkőzésen lépett pályára, és két gólt szerzett. Egyszeres Ligakupa-győztesnek mondhatja magát, sőt a Pécs elleni mérkőzésen csereként beállva gólt is szerzett. A Videotonból azonban száműzték, mert magatartásbeli problémái voltak. Ezt követően a Ferencváros húzott egy merészet, és leigazolta a brazilt. Jó képességű játékos volt, ám csak azt bizonyította be, hogy valami nem stimmel vele. Egy bajnokin kapott lehetőséget, illetve több Ligakupa mérkőzésen is pályára léphetett. 2011. szeptemberében a Ferencváros a Péccsel játszott Ligakupa meccset, Alison Silva pedig nagyon durván megrúgta az akkor Pécsett; jelenleg viszont Fradinál védő Holczer Ádámot. A két játékos ezt követően összeszólalkozott, lökdösődni kezdtek, ami azt eredményezte, hogy mindkettőjüket kiállították. Az öltözőbe menet Alison folyamatosan ingerelte Holczert, sőt az öltözőbe is utánament, meg akarta verni. A támadó ámokfutása azt eredményezte, hogy rögtön szerződést bontott vele a Ferencváros, amit a játékos megkönnyebülésként élt meg.

 

"Vége a szerződésemnek, köszönöm Istenem, megyek. Látni akarom Kaciát, a szerelmemet, szeretlek Téged, és Isabelt meg Eyshilát!" - írta közösségi oldalán.

 A szappanopera-hősünk egy évet korlátlanul tölthetett drága szerelmével, hiszen miután elküldték a Fraditól, egy esztendőn át nem volt csapata. 2012. szeptemberében az orosz másodosztályú Volgar szerződtette, majd 2013. júniusában újra szabadon igazolhatóvá vált. Ismét csak egy évet töltött futball nélkül, majd 2014-ben Litvániába igazolt, ahol két szezont játszott két különböző csapatnál. 2016 óta hazájában futballozik a Pernambuco állami bajnokságban szereplő Belo Jardimnál.

 

 

Marko Simic

marko_simic_ftc_380.jpg

 

A többszörös horvát utánpótlás-válogatott támadó 2012-ben szerződött a Ferencvárosba, a Vasastól. Nem sikerült azonban marandót alkotnia, egy év után távozott nyolc bajnokival és egy góllal a lábában. Ezt követően az akkor lengyel élvonalban szereplő GSK Belchatownál játszott, de mindössze öt meccs jutott neki. Szlovéniába igazolt, ahol szintén az első vonalban szerepelhetett, de két év alatt hét mérkőzésig jutott. Ezután befejeződött érdemi pályafutása, játszott a horvát másodosztályban, az olasz harmadosztályban, jelenleg pedig Malajziában futballozik. 

 

Az első részt, amely a 2008/2009-es és 2009/2010-es szezonokkal foglalkozik ERRE A LINKRE KATTINTVA ÉRHETITEK EL!

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy like-ot az oldalunkra!