Elvesztegetett magyar tehetségek I. - Filkor Attila

Utánpótlásszinten kiemelkedő tehetségnek számított. Hatalmas jövőt jósoltak neki. Még az Internazionale felnőtt csapatában is bemutatkozhatott, de később még magyar szinten sem sikerült megállnia a helyét. Ő Filkor Attila.
540filkor.jpg
Filkor az Internazionale színeiben (Fotó: Nemzeti Sport)
 
Vácott nevelkedett, majd majd az MTK fiókcsapatához került. Három évet húzott le a kék-fehéreknél, amikor 2006-ban kék-feketére váltotta a mezét. Az Internazionale tárgyalni kezdett az MTK-val a középpályásról, de az üzlet nem jött létre. Vagyis létrejött, csak másképp. Az olaszok a máltai Pietá Hotspurs FC-n keresztül szerződtették. Mindössze egy hétre szólt a kontraktja a miniállamban, aztán csatlakozott a milánóiakhoz. Erre azért volt szükség, mert az olasz csapatok Máltáról kevesebb pénzért igazolhattak játékost, mint más országokból. Ennek később következményei lettek: az MTK Hungária csapata a Sportdöntőbizottsághoz fordult Filkor Attila képzési kártalanítása ügyében. A per sikeres volt, 150 ezer euróval lett gazdagabb a magyar együttes. Mindössze egy évet kellett várnia a "csodára", az akkori vezetőedző, Roberto Mancini 2007-ben felvitte az első kerethez az akkor 19 éves középpályást. Olyan játékosokkal készülhetett napról-napra, mint Javier Zanetti, Luís Figo, Patrick Viera, Zlatan Ibrahimovic vagy Hernán Crespo.
„Amióta az eszemet tudom, a világhírnévről álmodozom – mondta a középpályás. – Frázisként hangozhat, de tényleg mindent a labdarúgásnak rendeltem, s rendelek alá. Nagy játékos akarok lenni, olyan, aki rendszeresen hatvan-nyolcvanezer néző előtt futballozik. Nem vagyok beképzelt, valóban hiszek abban, amit mondok. Vallom, dicsőséget szerzek még a magyar futballnak, s mindent megteszek, hogy egyszer majd én vegyem át az Aranylabdát az Európa legjobb labdarúgói számára rendezett gálán! Albert Flórián után én szeretnék lenni Magyarország második futballistája, aki e címmel büszkélkedhet.”
cbyktkpturbxy8xzdi0mta1mtu1zddizjrhmju3mtbmzdcxnzhhnwixys5nawarlqlnamwawsm.gif
Filkor Attila és Esteban Cambiasso (Fotó: Blikk)
 
Filkor 2007 nyarán több felkészülési mérkőzésen is pályára lépett a nagyok között, többek között az Arsenal ellenfeleként. De játszott ezen a nyáron a Manchester United, a Juventus és az AC Milan ellen is. Tétmérkőzésen is bemutatkozhatott, miután az olasz kupa nyolcaddöntőben a Messina ellen csereként beállt mind az oda-, mind pedig a visszavágón.
Az Arsenal elleni pillanatok:

 

 

 
Még ebben az évben debütált a magyar válogatottban is, ahol talán a legemlékezetesebb az olaszok elleni mérkőzése, amikor a világsztár védőkön játszi könnyedséggel tört át számos alkalommal. Ekkor még sokan azt gondolták, hogy nagy dolgokra lehet majd képes. Ennek ellenére az Inter 2008-ban Grossetonak, 2009-ben Sassuolonak, 2010-ben pedig a Gallipoli Calcionak adta kölcsön. 2010 nyarán viszont másik sztárklubhoz került: leigazolta az AC Milan. Azonban ez sem jelentett áttörést, ott is minden szezonját kölcsönben töltötte, sőt előfordult, hogy egy év alatt két különböző klubnak passzolták le. A 2010/11-es szezont az US Triestina együttesénél, a 2011/12-est a Livornónál játszotta végig. 2012-ben egy Schalke elleni felkészülési mérkőzésen ugyan lehetőséget kapott csereként húsz perc erejéig az AC Milanban, de nem sikerült bekerülnie a csapatba, néhány héttel utána már küldték új csapatához: az AS Barihoz. Itt azonban csak egy fél évet töltött, a 2013-as évet már a Pro Vercelli együttesénél kezdte meg, majd ősszel jött egy "kirándulás" Franciaországba, miután a 2013/14-es idényt a Châteauroux játékosaként indította, de itt sem időzött túl sokat, télen visszatért Olaszországba: az AS Avellinóhoz.
filkor-attila.jpg
Filkor az AC Milan színeiben (Fotó: Nemzeti Sport)
„A kölcsönjátékokkal az volt a probléma, hogy nem tudtam végigcsinálni normálisan egy felkészülést. Nyár elején még az Internél vagy a Milannál kezdtem, aztán mire kölcsönadtak, az új csapatomnál már javában folyt a munka, nem volt könnyű beilleszkedni, és az edzők amúgy is előnyben részesítik azokat, akikkel hosszú távon számolhatnak, nem csak fél évig, néhány hónapig. Ezzel együtt büszke vagyok rá, hogy idővel mindegyik klubnál beverekedtem magam az együttesbe. Az meg, hogy kiből lesz befutott játékos, nem csak a teljesítménytől függ, sok más dolog is kell hozzá. Ha idősebb leszek, majd elmesélek pár dolgot, most még nem szeretnék erről beszélni."
 
Nagyon megviselte lelkileg az állandó ingázás, ezért 2015-ben hazaigazolt Újpestre, ahol egy év alatt mindössze 7 mérkőzésen lépett pályára folyamatos sérülései miatt. A lila-fehérek nem tartottak rá igényt, ezért a 2016/17-es idényt már Gyirmóton töltötte. A szezon végén azonban szerződést bontott klubjával, mert újra légiósnak szeretett volna állni. Próbajátékon járt az akkor 14. helyezett Vancouver Whitecapsnál, de az MLS kaland sem jött neki össze, miután az amerikaiak nem láttak benne fantáziát.
 
Jelen pillanatban az NBII-es Budafoknál keresi a vigaszt a 29 éves játékos. Érdekesség, hogy támadó középpályásként 163 felnőtt tétmérkőzésen lépett pályára, és mindössze 3 gólt szerzett, illetve ugyanennyi gólpasszt osztott ki pályafutása során.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg!  

 

Kövess minket Facebookon is!