Juninho - a világ legdrágább játékosa

Neymar karrierje egészen káprázatos, pedig még mindig csak 25 éves. Ebben a cikkben bemutatjuk a "brazil csodagyerek" pályafutását: a kisvárosi futsal csapattól, Nou Campon át egészen a Parc des Princesig. 

 

1e75e6123ce8fe1101f409f1f75c42f9f16b834b.jpg

(Fotó: Worldsoccertalk)

 

Neymar da Silva Santos Júnior 1992. február 5-én látta meg a napvilágot Mogi das Cruzesban. Az édesapja szintén profi focista volt, de nem sikerült akkora karriert befutnia. Amikor a kis Neymar megszületett, egy héten keresztül név nélkül élt, mivel a szülei nem tudták eldönteni, hogy Mateusnak vagy Neymarnak nevezzék el, végül az utóbbi mellett döntöttek. Így lett belőle Neymar Júnior - vagy ahogy a családban hívják: Juninho!

 

family3_1458363984.jpg

A Neymar család (Fotó: Success Stories)

 

A kis Juninho szinte a teljes gyermekkorát a helyi futballpályán töltötte. Már egészen kicsi korától kezdve arra készült, hogy ő profi futballistaként keresi majd a kenyerét, ennek a tudatában pedig minden szabadidejét a gyakorlással töltötte. Ha nem voltak éppen társai, akivel futballozhatott volna, akkor egyedül ment ki a pályára, és reggeltől estig fejlesztette a cseleit, a jobb lábát és bal lábát. 

 

Minden egyes reggel azért keltem fel, hogy futballozzak. Semmi más nem érdekelt.

 

Egyszer 1998-ban az édesapja csapata éppen a Tumiaru ellen játszott. A mérkőzés után a kis Neymar Júnior a lépcsőn fel-le szaladgált. Ekkor akadt meg a szeme rajta Betinhonak, aki a helyi fustalklub gyerekcsapatának a menedzsere volt. 

 

Az állóképessége, a gyorsasága és a mozgáskoordinációja is átlagon felüli volt. Egyből tudtam, hogy szükségem van rá, pedig akkor még azt sem láttam hogyan bánik a labdával.

 

arq_83713.jpg

Betinho (középen) volt az az ember, aki elindította a futballkarrierjét (Fotó: Terceiro Tempo)

 

Négy éve játszott Betinho kezei között a Portuguesa Santista csapatánál. 2002-ben megválasztották az év legjobb játékosának a korosztályában.  2003-ban Antonio Lima, a Santos ifjúsági csapatának az edzője kiszúrta magának. 

 

Le voltam nyűgözve attól, ahogyan Neymar bánt a labdával, de azon tűnődtem, hogy vajon nagypályán is képes lenne-e ilyen teljesítményt nyújtani. Mindenesetre szóltam Zitonak, a Santos Akadémiájának az igazgatójának, hogy óriási gondban vagyok. Találtam egy srácot, aki elképesztő tehetséggel van megáldva, de csak 11 éves, és nekünk nincs gyerekcsapatunk. Zito megkérdezte, hogy hiszek-e benne, én pedig azt mondtam, hogy igen, így létrehoztunk miatta egy U11-es csapatot. Egy éven belül pedig Neymar már az U15-ben játszott...

 

Elképesztő mennyiségben termelte a gólokat, így nem csoda, hogy a Real Madrid is szemet vetett rá 2006-ban. 60 ezer eurót ajánlottak az akkor 14 éves Juninhoért, de ő nem szeretett volna váltani. Az akkori ügynöke, Wagner Rieiro nagyon erőltette a spanyol kalandot. A család el is utazott Madridba, ahol a Real elképesztő szerződést ajánlott neki, jelentős fizetéssel. Neymar Jr. a próbajáték alatt parádézott, az ott eltöltött tizenkilenc nap alatt huszonhét gólt rúgott az edzéseken. Már mindenki aláírta a szerződést, csak az édesanya, Nadine aláírása hiányzott a véglegesítéshez. Ahogy teltek a napok, a kis Juninhót elkezdte gyötörni a honvágy, és egyre rosszabbul érezte magát, hiányzott neki az iskola és a Santos FC. Így végül Nanide nem írta alá a kontraktust, a család pedig visszarepült Brazíliába. 

 

bna_fzmccaaz0jc.jpg

Mindkét példaképe (Ronaldo és Robinho) a Real Madridnál játszott, ám ő az utolsó pillanatban meggondolta magát (Fotó: Twitter)

 

Amikor betöltötte a tizenhetedik életévét, a Santos FC profi szerződést adott neki. Egy évvel később, 2009. március 7-én pedig be is mutatkozott a felnőttek között, egy Oeste elleni 2-1-es siker alkalmával. Már az első idényében alapemberré vált, 48 találkozón szerepelt és 14 gólt jegyzett. 

 

Profi pályafutásom első nagy kihívása karrierem első hónapjában érkezett el a Pacaembu Stadionban, a Corinthians ellen. És ott volt a nagy Ronaldo is. Az egyik példaképem az ellenfél csapatában játszott. A világbajnokságok történetének legjobb góllövője. Mindig igyekeztem utánozni a cseleit, a góljait, és még a frizuráját is a 2002-es vébéről. Hét évvel később, mindjárt a nemzeti himnusz után odajött hozzám, hogy beszélgessen velem. Átölelt, tisztelettel és szeretettel bánt velem, és lelkesen biztatott. Meghatározó pillanat volt az életemben. 

 

A második szezonja sikerült a legtermékenyebbre, hiszen a 2010-es szezonban összesen 60 mérkőzésen játszott, és 48-szor volt eredményes. 2010. április 15-én a Santos 8-1-re verte a Guarani csapatát a Brazil Kupa nyolcaddöntőjében, Neymar pedig öt góllal járult hozzá a sikerhez. Ugyanebben az évben megnyerték a Paulista-bajnokságot (Sao Paulo állam professzionális labdarúgó bajnoksága), az ifjú brazil zsenit pedig a liga legjobbjának választották. Több csapat is szerette volna megszerezni az idény végén, többek között 12 millió fontot kínált érte a West Ham United, később pedig a Chelsea ezt megtoldotta még, ők 20 millióért szerették volna szerződtetni. Sokan úgy gondolták, hogy helye van a 2010-es világbajnokságra utazó brazil keretben, ám Dunga végül nem válogatta be. Ellenben augusztusban egy USA elleni barátságos mérkőzésen debütálhatott a nemzeti csapatban, mindjárt egy góllal. 

 

neymar_brazil_v_usa_hllx2fmzef-l.jpg

Így ünnepelte az első gólját (Fotó: Zimbio)

 

Neymar még nem érezte úgy, hogy itt a váltás ideje, így a 2011-es idényt is a szeretett klubjánál töltötte. Ez a szezon gólok szempontjából kicsit gyengébbre sikerült (47 mérkőzés/24 gól), ám összességében az addigi legsikeresebb éve volt. Megnyerték a Libertadores-kupát, amit addig utoljára 1963-ban sikerült a Santos FC-nek elnyernie, amikor még Pelé a klub színeiben játszott. Ismét Paulista-bajnokságot nyert, ráadásul a Puskás Ferenc-díjat is ő kapta. Ebben az évben már a nemzeti csapatban is alapemberként számoltak vele.

 

2011 legszebb találatának választották a Flamengo ellen szerzett gólját

 

Az utolsó teljes szezonja a 2012-es volt. Ebben az évben vált mindenki számára egyértelművé, hogy váltania kell, hiszen kinőtte a hazai bajnokságot. 47 mérkőzésen 43 gólt szerzett, azaz majdnem minden találkozón betalált. Miután betöltötte a huszadik életévét, megszerezte a 100. gólját profi karrierje során. Elnyerte az év legjobb dél-amerikai játékosának járó díjat, valamint az Aranylabdára is jelölték. A nyári olimpián részt vett a brazil csapattal, mert nem titkolt célja volt, hogy - mivel a brazil labdarúgó válogatott sosem nyert még olimpiai aranyérmet - történelmet írjon. A brazil keretet olyan játékosok alkották, mint Marcelo, Thiago Silva, Oscar, Hulk , Alex Sandro vagy Alexendre Pato, de így sem sikerült megnyerniük a tornát, miután a döntőben megállította őket Mexikó.

 

olympics_day_15_men_football_final_brazil_n9q2cw_fexcx.jpg

Nagyot küzdött a döntőben, de nem sikerült győzelemre vezetnie a csapatát (Fotó: Zimbio)

 

A 2013-as szezonban még pályára lépett 23 mérkőzésen, amelyeken 13 gólt szerzett, mielőtt leigazolta a Barcelona. A sajtó ekkor már nagyon felkapta, az egész világ azt várta, hogy mikor igazol topcsapathoz. A Times egyenesen az "Új Pelé"-nek nevezte el. A Katalánok állítólag már 2011 óta kacérkodtak a gondolattal, hogy megszerezzék a fiatal brazil zsenit, ám ajánlatot nem tettek érte, egészen 2013-ig. A Santos FC elfogadta a Barcelona ajánlatát, de becsúszott egy a Real Madridtól  is, amelyet szintén elfogadtak, így Neymárra bízták a döntés jogát. Május 24-én aláírta az öt éves szerződését a Barcelona csapatával, amely 57,1 millió eurót fizetett érte. Neymar a 2012-es klubvilágbajnoki döntőben lett "szerelmes" a Barcába, valamint Lionel Messi játékába is, amikor a Santos FC színeiben a spanyolok ellen játszhatott. 

 

1a21436b000005dc-0-image-a-70_1460384043181.jpg

Nagy reménnyel érkezett Spanyolországba 2013-ban (Fotó: Getty Images)

 

A beilleszkedéssel nem volt problémája annak ellenére, hogy nagyon félt attól, hogy hogyan fogják fogadni őt az új társai. Állítólag Lionel Messi maga küldött neki egy sms-t, hogy nyugodjon meg, már nagyon várják az érkezését. És így is lett, Neymárt nagy szeretettel fogadták a csapattársai, nem úgy, mint az ellenfelei... Az első pillanattól kezdve felvállalta önmagát a pályán is. Mivel az ő játékstílusa a trükközésen, cselezésen alapul, ezért gyakran színezte a játékot, ami a liga védőinek a legkevésbé sem tetszett. Elkezdték rendesen aprítani, nem bírták elviselni, hogy egy 21 éves "csodagyerek" megérkezett a La Liga-ba, és úgy forgatja őket, hogy azt sem tudják hol vannak. 

 

Neymar a Király-kupa döntőben bevállalt egy merész cselt, mire az Athletic Bilbao játékosok nekirontottak

 

 

A játékstílusomhoz hozzátartozik a trükközés. Támadó vagyok: cselezés és góllövés - ez az, amit tennem kell a pályán. Vannak olyan emberek, akik nem szeretik a futballt, nem szeretik a trükköket. Nem igazán érdekel, hogy ezek az emberek mit mondanak. Nekem az elsődleges célom, hogy a legjobb tudásom szerint segítsek a csapatomnak és a csapattársaimnak, ha ezt cselekkel és gólokkal tudom leginkább megtenni, akkor úgy teszem.

 

Neymar hamar felvette a Barcelona ritmusát, már az első évében alapemberré nőtte ki magát.  Az első szezonjában 41 mérkőzésen 15 találatig jutott, valamint 11 gólpasszt jegyzett. A bajnokságot nem sikerült megnyernie, az Atletico Madrid mögött csak a második helyen végeztek. A Bajnokok Ligájában szintén az Atletico Madrid jelentette a végállomást Neymárék számára, miután már a negyeddöntőben kiejtették őket. 

2014-ben új társa érkezett a Premier League-ből, Luis Suárez személyében. Kialakult a híres MSN - azaz a Messi-Suarez-Neymar trió. A 2014/15-ös szezon sikerült számára a legjobban, hiszen triplázni tudott: megnyerte a Bajnokok Ligáját, a La ligát és a Copa del Rey-t is. 51 mérkőzésen 39 gólt jegyzett. A válogatottbeli szereplése azonban nem mondható annyira fényesnek, hiszen - mivel Brazíliában rendezték meg a világbajnokságot - nagy reményekkel vágtak neki tornának. A csoportjukat megnyerték, és az elődöntőig meneteltek, ahol a brazil futball egyik legcsúfosabb vereségét szenvedték el a németektől, miután azok 7-0-ra diadalmaskodtak. A bronzmérkőzésen pedig a hollandok győzték le őket 3-0-ra. A várakozásoknak nem megfelelően zárult a hazaiaknak a vb, ám Neymar azért így is a harmadik helyen zárt a góllövőlistán, valamint bekerült az álomcsapatba is.

le-barca-se-regale-dans-le-derby.jpg

Nagyon jó barátok lettek ők hárman (Fotó: VSD)

 

A 2015/16-os szezonban a La Ligában meg tudta védeni a címét a katalán csapat, klubvilágbajnokságot és Copa del Rey-t is nyert, ám a Bajnokok Ligájában épp úgy, mint két évvel azelőtt, ugyancsak az Atletico Madrid ejtette ki őket, ugyancsak a negyeddöntőben. 2015. október 17-én Neymar négy gólt szerzett a Rayo Vallecano ellen aratott 5-2-es diadal során. A szezont pedig 49 mérkőzésen lőtt 31 góllal zárta. Az idény végén harmadik lett az Aranylabda-szavazáson.

 

Neymar mesternégyese a Rayo ellen:

 

2016-ban kihagyta a Copa América-t, mert nem tudta megemészteni a négy évvel azelőtti olimpián a döntőben elszenvedett vereséget, és szerette volna átélni, hogy milyen hazai közönség előtt egy ekkora világeseményt nyerni. Így az ő vezetésével vágott neki a brazil U23-as csapat a riói olimpiának. A döntőben a németekkel csaptak össze. Felcsengett a két évvel azelőtti blama. Akkor is hazai torna, akkor is németek - igaz az elődöntőben. Neymar nyitotta a gólszerzők sorát, ám a rendes játékidő 1-1-el ért véget. Egészen a büntetőkig küzdöttek a csapatok, de egyik sem tudott a másik fölé kerekedni. Hogy a sors keze vagy nem a sors keze, azt mindenki döntse el magának, de az biztos, hogy Neymar Jr. rúghatta a mindent eldöntő tizenegyest, amit értékesített is, így 5-4-re nyertek. A tornagyőzelem után bejelentette, hogy nem szeretne többé csapatkapitány lenni.

 

 

Megtiszteltetés volt a válogatott csapatkapitányának lenni, olyasmi, amit teljes szívemből tettem. Óriási felelősség és teher nyomta a vállamat. Különleges dolgokat kaptam és mindent ennek a tornának szenteltem. Végre olimpiai bajnokok lettünk, ezzel pályafutásom egyik legnagyobb sikerét értem el, a mesternek viszont mától új csékát kellene keresnie.

 

 

A mérkőzés összefoglalója

 

A 2016/17-es szezonban már végképp látni lehetett, hogy nem azokra a feladatokra teremtette őt az ég, amiért eredetileg leigazolták őt. 2013-ban azzal a céllal érkezett Barcelonába, hogy levegye Lionel Messi válláról a terhet, és kiszolgálja az argentin szupersztárt, ám az évek elteltével Neymar Jr. túlnőtte ezt a feladatot, és sokszor egyedül vitte a hátán a csapatot. Például a Bajnokok Ligája sorozatban elképesztő teljesítményt nyújtott a Paris-Saint Germain elleni, mindenki által elveszettnek hitt összecsapáson. Az első mérkőzésen a franciák nyertek 4-0-ra, így nagyon nehéznek ígérkezett a visszavágó, de Neymar nagyszerű egyéni teljesítményének köszönhetően 6-1 arányban győztek és továbbjutottak. A "kis Juninho" ekkor már végképp nem volt "kis Juninho", sokkal inkább a "nagy Neymar". Kiharcolt egy büntetőt, két gólt szerzett, és egy gólpasszt adott. 

 

A mérkőzés összefoglalója:

 

A szezonban egymás után harmadjára is sikerült megnyernie a Copa del Rey-t, ám a bajnokságban ismét alulmaradtak a Real Madriddal szemben, a Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntőben a Juventus megálljt parancsolt nekik, így az emberfeletti bravúr után következő körben búcsúzni kényszerültek. A brazil támadó 45 mérkőzésen 20 gólig és 19 gólpasszig jutott. A szezon végén a PSG kivásárolta a szerződéséből és ő lett a világ legdrágább játékosa, miután 222 millió eurót fizettek érte. 

 

Barcelona több volt, mint egy kihívás. Egy olyan gyerek álma vált valóra azzal, hogy itt szerepelhettem, aki korábban csak a videojátékban játszhatott ezekkel a sztárokkal. Még mindig emlékszem a klubnál töltött első napomra. Egy öltözőbe kerültem Messivel, Valdés-zel, Xavival, Iniestával, Puyollal, Piquével vagy Busquets-cel. A Barcelona több, mint egy klub: egy nemzet, amely Katalóniát képviseli.

Megtisztelő, hogy a valaha volt legjobb sportolóval játszhattam együtt, akit valaha láttam. Biztos vagyok benne, hogy Lionel Messinél jobb játékossal nem találkozhatok. Nemcsak a csapattársam volt, hanem a barátom a pályán és azon kívül is. Büszke vagyok rá, hogy veled játszhattam. Szeretlek!

 

Állítólag Messi nagyon szerette volna, hogy az egyik legjobb barátja maradjon a csapatnál. Mielőtt aláírta volna a brazil a szerződését új klubjával, ennyit mondott neki Leo:

„Mit szeretnél? Aranylabdát akarsz nyerni? Maradj, és megoldjuk, hogy Aranylabdát nyerj!” - írja a Sport.es

 

3538958.jpg

A pályán és a pályán kívül is jól megértették egymást (Fotó: fcbarcelona.com)

 

A PSG-be való beilleszkedése nem ment zökkenőmentesen, miután már a szezon elején összebalhézott Edinson Cavanival, miután mindketten el szerettek volna végezni egy büntetőt. 

 

 

Ahogy telt-múlt az idő, úgy Neymar egyre jobban teljesített újdonsült csapatánál, és igazi vezérré nőtte ki magát. Európa egyik legfélelmetesebb támadószekcióját alkotják ők: Neymar-Cavani-M'bappé. A Bajnokok Ligájában történelmet írtak, miután 25 gólt szereztek a hat csoportmérkőzés során, így megdöntötték a Manchester United 1999-ben felállított 21 gólos csúcsát. A bajnokságban is vezetik a tabellát, jelenleg 19 mérkőzés alatt 58 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóját. Neymar a jelenlegi szezonban 20 mérkőzést játszott, s ezeken 17 gólt és 12 gólpasszt jegyzett. Ez pedig az eddigi legeredményesebb szezonja felé mutat. 

 

 

 

cqzfvzixeaavn0h.jpg

Tudtad?

Neymar nagyon mélyen vallásos. Minden nagy sikerét egy "100% Jesus" feliratú fejpánttal a fején ünnepli. Ennek az a története, hogy amikor még gyermek volt, a Santos FC csapata komoly pénzügyi válságba került. Annyira rossz volt a helyzet, hogy a klub az utánpótlásból vett el pénzt, hogy a nagycsapatnak legalább az alapfeltételeket fenn tudják tartani. Úgy tűnt, az utánpótláscsapatok meg fognak szűnni, sőt a klub is kilátástalan helyzetbe került. Végül úgy menekültek meg a teljes csődtől, hogy a helyi evangélikus templom pénzt adományozott nekik, hogy tegyék rendbe az egyesületet. Neymárra akkora hatással volt ez a gesztus, hogy azóta minden komolyabb sikert ebben a fejpántban ünnepel, ezzel kimutatva, hogy Isten fontos tényező az életében. 

 

Oszd meg, ha tetszett a cikk!

 

 

 

Kövess minket Facebookon is! 

 

 

 Vegyél részt a nyereményjátékunkon!

� NYEREMÉNYJÁTÉK � Nyerd meg Neymar hivatalos életrajzi könyvét! ➡ Lájkold az oldalunkat! ➡ Jelölj meg egy ismerősödet...

Közzétette: Sport55 - csak szubjektíven – 2017. december 27.