Neki köszönheti Cristiano Ronaldo, hogy focista lett

Cristiano Ronaldo ötszörös aranylabdás, háromszoros BL győztes, EB győztes, és még sorolhatnánk... De vajon akkor is elérte volna mindezt, ha gyermekkori barátja nem passzolja át neki a kiugrási lehetőséget? Erre a kérdésre valószínűleg már nem kapunk választ, mindenesetre Ronaldo pályafutásához sok megpróbáltatás, szenvedés és szerencse is vezetett. Ebből a cikkből megtudhatod hogyan lett egy hétköznapi kisfiúból a világ (egyik) legjobb játékosa.

 

A kezdetek: Egy életre szóló barátság

 

Cristiano Ronaldo nyolc éves volt, amikor elkezdett futballozni a helyi CF Andorinha csapatában. Az édesapja afféle mindenesként dolgozott a klubnál, ő látta el a gondnoki, valamint a szertáros feladatokat is. Ronaldóról hamar kiderült, hogy nagy tehetség, kiemelkedett a kortársai közül.

Nem volt viszont könnyű eset, gyermekkorában például az volt a beceneve, hogy "Sírós gyerek", mert nagyon hamar kiakadt, ha nem úgy történtek a dolgok, ahogyan eltervezte. Édesanyja elárulta, hogy sokszor nagyon dühös lett, ha a társai nem tudtak betalálni a kapuba egy-egy remek passza után.

Ez a fajta hozzáállás azonban csak még maximalistábbá tette. Két évet töltött az első csapatánál, majd amikor betöltötte a tizedik életévét, elvitte a Nacional. Ez volt az az együttes, ahol megismerkedett a legjobb barátjával, Albert Fantrauval. Ő volt az, akinek az önzetlensége megalapozta Cristiano Ronaldo elképesztő pályafutását. 

 

profimedia-0052583347-mm_mp-1.jpg

A két barát elválaszthatatlan volt egymástól (Kép: Gloria)

 

Sosem felejtem el, amit értem tett. Emlékszem, a gyerekcsapatban játszottunk együtt. Egyszer megfigyelők érkeztek a Sporting Lisszabontól, és azt mondták, hogy aki a legtöbb gólt lövi a mérkőzésen, azt magukkal viszik az Akadémiára. Megnyertük a meccset 3-0-ra. Az első gólt én lőttem. A másodikat Albert fejelte. A harmadik gólnál Albert egy az egyben vezette a kapusra a labdát, én pedig futottam mellette. Nagyon könnyedén gólt lőhetett volna, de ő inkább lepasszolta nekem, így én szereztem az utolsó találatot. A meccs után odamentem hozzá, és megkérdeztem, hogy miért adta le, amikor ő is simán berúghatta volna. Erre csak annyit mondott, hogy 'Te jobb vagy nálam, jobban megérdemled az esélyt'. 

 

Hogy mi lett Alberttel, azt a cikk végén megtudod! 

 

 

Életmentő műtét és megpróbáltatások

 

Cristiano Ronaldo, miután Lisszabonba költözött, sok megpróbáltatáson ment keresztül, de egyetlen cél lebegett előtte: az, hogy profi focista legyen. Nagyon nehezen sikerült beilleszkednie, folyamatosan kicsúfolták a csapattársai a tájszólása miatt. Sőt, egy legenda szerint Ronaldo amikor tizenkettő volt, egy tanára kinevette az akcentusa miatt, nála pedig ezzel annyira betelt a pohár, hogy hozzávágott egy széket. Képtelen volt önállóan megbirkózni az új környezettel, ezért néhány hónap múlva  az édesanyja Lisszabonba költözött, hogy a fia mellett legyen a nehéz időszakban. Tizenhárom éves korában a kis Cristiano otthagyta az iskolát, hogy csak a futballra tudjon koncentrálni.  Egyszer, amikor 15 éves volt, szívelégtelenséget diagnosztizáltak nála, meg is kellett műteni, mert különben nem csak a pályafutása, de az élete is veszélybe került volna. A műtét jól sikerült, Ronaldo pedig néhány nappal a beavatkozás után már folytatta is az edzéseket, mondván, ha a világ legjobbja akar lenni, nincs vesztegetni való ideje. 

Cristiano Ronaldo miután édesanyja segítségével sikeresen leküzdötte a kezdeti nehézségeket, alapemberré vált a lisszaboni csapatnál, sőt amikor betöltötte a tizenhatot, Bölöni László, a Sporting akkori vezetőedzője felhívta a felnőtt csapathoz. 

img_770x433_2017_10_05_18_54_51_1320109.jpgCristiano Ronaldo profi karrierjét egy romániai magyar edző indította el (Kép: Record)

 

Az első igazi áttörés

 

2002. októberében jelölték először a kezdőcsapatba a portugált, ő pedig rögtön két góllal hálálta meg a bizalmat , a Moreirense bánatára. Tizenhét évesen már alapember volt a nagyok között is, az idény végén be is jelentkezett érte a Real Madrid, az AC Milan,Chelsea, a Barcelona, sőt a Liverpool is. 

Történt azonban, hogy a Manchester United és a Sporting Lisszabon stadionavató mérkőzést játszott, amelyen Cristiano Ronaldo kezdőként kapott lehetőség. Olyannyira magas színvonalon teljesített, hogy a mérkőzés után, a repülőn Ryan Giggs, Gary Neville és Paul Scholes is győzködték Sir Alex Fergusont, hogy le kell igazolnia a fiatal zsenit. Utólag kiderült, hogy a manchesteri gárda nem emiatt igazolta le őt, Ferguson akkor már évek óta figyelte, és csak a megfelelő pillanatot várta, hogy megszerezze.

A megfelelő időpont pedig nemsokára el is érkezett, Cristiano Ronaldo még azon a nyáron a Manchester Unitedhez igazolt.

 

"Kétszer is el kellett mondani, mire felfogtam. Nagyon boldog voltam, hiszen a Manchester United az egyik legnagyobb és legjobb futballklub a világon. Arra pedig különösen büszke lehetek, hogy én vagyok az első portugál, aki a klubban játszik." 

 

sir-alex-ferguson-with-new-signings-kleberson-l-and-cristiano-ronaldo.jpg

Ronaldot a brazil Klebersonnal együtt mutatták be új csapatánál (Kép: Daily Mirror)

 

A biciklicselek Vörös Ördöge

 

Gyorsan berobbant az angol ligába, hiába volt igen vékony, nem tudták lekövetni a gyors mozgását, a biciklicseleit a védők. A látványos játék pedig a szurkolókat is szórakoztatta, így a Vörös Ördögök szurkolói hamar a szívükbe zárták. Eleinte azonban nagyon önző volt, Sir Alexnek kellett néhány hónap, amíg kinevelte belőle az öncélú játékot, de sikerült neki. Később is ugyanúgy megcsinálta a trükköket, hiszen ez hozzátartozott a stílusához, de már nem egyedül akart mindent megoldani, hanem egy-két csel után azt nézte, hogy kit lehet megjátszani. A jó szezonrajt után következett egy nagyon nehéz időszak számára. 2005. szeptemberében elveszítette az imádott édesapját. Elkezdett formán kívül játszani, nem jöttek a gólok, nem találta önmagát egészen az új évig, a szezon második felében újra megtáltosodott.

 

"Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy apám elment. Pszichikailag volt különösen nehéz. Ha nincs mentálisan rendben az ember, mert ilyen borzalom történik vele, akkor hiába erős, ha akarja ha nem, ez meg fog látszani a pályán mutatott teljesítményén is."

 

 A 2006-os világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Egyetlen gólt szerzett Irán ellen, büntetőből, a hollandok elleni nyolcaddöntőn pedig megsérült. Úgy kellett összedrótozni az angolok elleni negyeddöntőre, ahol csúnyán összebalhézott csapattársával, Wayne Rooneyval. Először kiállíttatta az angol támadót, majd a portugál kispad felé kacsintott, mint aki jól végezte a dolgát. Ezután a United szurkolók elfordultak tőle, Ronaldo pedig újabb lelki válságon ment keresztül. Megkérte Fergusont, hogy hadd igazolhasson a Real Madridba, de a skót menedzser meggyőzte a maradásról, sőt meghosszabbították öt évvel a szerződését. A szurkolók néhány meccs után elfelejtették az incidenst.

d0001b5b235fac1b62eb3.jpg

Rooney nagyon pipa lett az eset után, Fergusonnak kellett kibékítenie őket (Kép: NSO)

 

2007-ben újra bejelentkezett érte a Real Madrid, ám ekkor sem tudták megszerezni. A 2007/2008-as szezon nagyon jól sikerült neki, hiszen megnyerte az Európai Aranycipőt, amivel ő lett az első szélsőjátékos, aki elnyerte a díjat. A szezon végén még a Bajnokok Ligáját is sikerült megnyernie, miután tizenegyesekben felülmúlták a Chelsea csapatát.

 

2008-ban ő lett az első MU játékos George Best (1968) óta, aki Aranylabdát nyert. 

 

Új kalandok - A világ tetején

 

A Real Madrid ismét csak próbálta megszerezni, ám Ronaldo kijelentette, hogy még legalább egy évet marad. A spanyolok nem adták fel, folyamatosan ajánlatokkal bombázták a portugál klasszist, 2009 nyarán pedig sikerült megegyezniük vele. Ő lett a legdrágább játékosa, miután 94 millió eurót fizettek érte.

151813692-36bc20d9-4c5f-444d-b382-7041423e13e1.jpg

2009. június 26-án mutatták be a Santiago Bernabeuban (Kép: Irish News)

 

Jól sikerült a beilleszkedése, a második évében megdöntötte Puskás Ferenc (49) egy idényben szerzett góljainak számát, miután 53 találatot jegyzett. Az El Clasicókon is jó teljesítményt nyújtott, a 2012/13-as szezonban ő lett az első olyan futballista, aki sorozatosan hat El Clasicón is betalált. 

Az első igazán kiugró éve azonban a 2013/14-es szezon volt, amikor a klub megnyerte a tizedik Bajnokok Ligája  (és BEK) címét, Ronaldo pedig megszerezte a második Aranylabdáját.

A 2014/15-ös szezonban ő lett az a játékos, aki a leggyorsabban elérte a 200 bajnoki találatot, ehhez pedig mindössze 178 mérkőzésre volt szüksége. Egyéni csúcsot állított fel, miután az addigi 53 gólos szezoncsúcsát 61 gólra növelte. A nagyszerű esztendejének a megkoronázása pedig az újabb Aranylabda volt.

Az igazán nagy sikert a 2016-os év hozta neki, amikor megnyerte az Európa-bajnokságot, ismét ő lett az Aranylabdás - immár negyedjére -, valamit az idény végén még egy Bajnokok Ligája trófeával is gazdagabb lett. Sorozatban pedig ötödjére lett BL-gólkirály, ami egyedülálló. 

 

dqmvnydkug8yfjsjr6xykdfas9bch4uoixvr9t2nq1vebst.jpg

Cristiano Ronaldo vajon azt mutatja, hogy még kettőt szerez belőle? (Kép: Steemit)

 

Az idei szezon nem úgy sikerült, ahogy eltervezte, sosem indult még ennyire rosszul az idénye a Real Madridnál eltöltött időszakban. Tizenkét mérkőzésen mindössze 4 gólt szerzett a La Ligában, az első gólja pedig a nyolcadik fordulóig váratott magára. Azonban a Bajnokok Ligájában ismét hozza a tőle megszokott szintet, elképesztő ütemben termeli a gólokat. A csoportmérkőzések után 9 találat áll a neve mellett, és ha így folytatja akkor megdöntheti a 2013/2014-es idénybeli 17 gólos rekordját. Ellenben ez lehet a leggólszegényebb éve is a Királyi Gárda színeiben, hiszen féltávnál mindössze 16 rúgott gólnál jár, a negatív csúcsa pedig 33 találat, amit az első szezonja során "állított be". 

 

Cristiano Ronaldo rekordjai:

 

3 – első játékosként volt eredményes három BL-döntőben
4 – első játékosként volt eredményes négy Európa-bajnokságon
4 – négy BL-serleget nyert
5 – sorozatban ötször lett a BL gólkirálya
9 – Michel Platinivel együtt a legtöbb gólt szerezte Eb-ken
17 – a legtöbb gól egy BL-szezonban (2013/2014)
21 – a legtöbb mérkőzés Eb-ken
79 – a legtöbb gól a portugál válogatottban
114 – a legtöbb gól a BL-ben
147 – a legtöbb válogatottság Portugáliában
624 – ennyi gólt szerzett a nemzeti csapatban és klubjaiban (Csak tétmeccsek)

 

És hogy mi lett végül Albert Fantrauval?

 

Néhány éve egy újságíró meglátogatta, hogy megkérdezze igaz-e a történet, vele és Cristianóval kapcsolatban. Az újságíró, amikor meglátta, hogy milyen körülmények között él Albert, megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik. A férfi elmondta, hogy még gyermekkorában felhagyott a futballal, és hogy jelenleg munkanélküli.

"Akkor mégis honnan a fenéből van neked ilyen luxusautód, luxusvillád? Ráadásul még a családodat is el kell látnod. Nagyon tehetős embernek tűnsz." 

"Hogy-hogy honnan? Hát Cristianótól."

 

71658_bigger.jpg

Ronaldo nem felejtette el gyermekkori barátja nemes gesztusát, a mai napig nagyon jó barátok (Kép: Sport365)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszd meg a barátaiddal! 

      

 

 Vegyél részt a nyereményjátékunkon!

� NYEREMÉNYJÁTÉK � Nyerd meg Neymar hivatalos életrajzi könyvét! ➡ Lájkold az oldalunkat! ➡ Jelölj meg egy ismerősödet...

Közzétette: Sport55 - csak szubjektíven – 2017. december 27.