A „magyar Mourinho" száz éves átka

Pályafutása során 12 ország 25 csapatát irányította, de sehol sem maradt sokáig. Ennek két oka volt, egyrészt nehéz természete, másrészt, mert hű maradt a mottójához: "a harmadik szezon végzetes". Ő honosította meg Brazíliában az Aranycsapat által megalkotott 4-2-4-es formációt, amivel 1958-ban világbajnok lett a dél-amerikai csapat.

Guttman Béla a Benfica színeiben

 

Eusébiót úgy fedezte fel, hogy a fodrásznál véletlenül mellé ültették José Carlos Bauert, a Sao Paulo edzőjét, aki beszélni kezdett egy zseniális mozambiki fiúról, akit akkoriban látott futballozni. Guttmann Béla kiugrott a székből, azonnal repülőjegyet váltott Lourenco Marquesba, a mozambiki fővárosba (ma Maputo), és két nap múlva a fiatal csillag már a Benfica labdarúgója volt. Az 1962-es amszterdami döntőben már a mindössze 20 esztendős Eusébió vezérletével fektették két vállra a nagy favorit királyi gárdát. Azt a finálét máig az európóai foci legnagyobb momentumai között emlegetik. A félidőben 3-2-re vezetett a Real Madrid Puskás három góljával, és a spanyolok uralták a meccset. A szünetben Guttmann Béla csak annyit mondott a tanítványainak: "Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst." Mindnyájan azt hitték, hogy az edző megbolondult, de az események őt igazolták: a Benfica 5-3-ra győzett.

1962-be egymás után a második BEK-trófeáját is megnyerte a Benficával. Guttman extra prémiumot követelt a klubelnöktől, António Mundrungtától, aki azt felelte, hogy ez nem szerepel a szerződésben. Guttmann Béla dühbe jött, s mielőtt rácsapta volna az ajtót a szerinte zsugori főnökre, megátkozta a klubot azzal, hogy száz évig nem nyer európai kupát. Azóta 8 finálét is elbukott a portugál csapat. Ötször BL/BEK-ben, háromszor pedig az UEFA/Európa Ligában maradt alul. Hogy mekkora nyomot hagyott a benficai együttesnél az átok, az is bizonyítja, hogy 1990-ben, amikor bejutottak a BEK döntőbe, a finálé előtti napon Eusébio elment Guttman sírjához és azért imádkozott, hogy oldja fel az átkot. Másnap 1-0-ra kikaptak az AC Milantól.

 

Vajon meddig fog tartani a Guttmann-átok? (forrás: Omar Momani)

 

Guttmann edzői pályafutása során megfordult olyan csapatoknál is, mint például az AC Milan (1953/94), az FC Porto (1958-59 és 1973-74), de volt Ausztria nemzeti válogatottját is irányította 1964-ben. A Porto volt az utolsó csapata, 1974-ben végleg felhagyott az edzősködéssel. 1981. augusztus 28.-án Bécsben távozott az élők sorából.

Nagyszájú, magamutogató, nehezen összeférhető, önbizalomtól túlfűtött, anyagias zseni volt – de majdnem mindig neki lett igaza. E hasonlóság révén, amelyre a nemzetközi szaksajtó is felfigyelt, illetve a portugál futball csúcsra juttatása által tulajdonképpen egy korai José Mourinho volt – amikor az igazi még meg sem született.

 

Források:

Hollók Ákos - Híres emberek,érdekes és különös történetek

NSO