Sztoritár #02 - Így segítette Puskás Európa-bajnoki címhez Papp Lacit

Papp Lászlót joggal nevezhetjük a magyar sporttörténelem egyik legjelentősebb alakjának. Pályafutása során három olimpiai, két Európa-bajnoki, és kilenc magyar bajnoki aranyérmet gyűjtött. Egy történet szerint egyszer, amikor a feleségével a Gellért-hegyen sétálgattak, megtámadta őket egy csapatnyi huligán, akiknek fogalmuk sem volt, hogy ki ő, de Papp Laci mindegyiket kiütötte. Pályafutása során 29 alkalommal lépett ringbe, és egyszer sem veszített. De hogyan kapcsolódik össze a bokszlegenda és Puskás Ferenc? Mindjárt megtudjátok!

 

 

 

Puskás és Papp Laci nagyon jó barátságban voltak (forrás: papplaszlo.hu)

 

Papp László 1963-ben decemberében egy alkalommal Madridban csapott össze a spanyol Luis Folledo ellen. A tét nem volt más, mint az Európa-bajnoki cím. A hatalmas csarnok csordultig megtelt. Laci kissé szorongva nézett a mérkőzés elé, nyugtalanította a nagyjából 15 ezer fős hazai közönség várható hangorkánja. Be is következett, amitől tartott, folyamatosan biztatták a spanyolok honfitársukat. Egyszer azonban váratlanul felharsant a lelátó egyik szögletében a "Hajrá Papp!" kiáltás. Míg Folledo hívei néha egy-egy rövidebb szünetre felhagytak a biztatással, Papp szurkolói ettől fogva megállás nélkül, a mérkőzés végéig lankadatlanul biztatták a magyar fiút. Laci önbizalmának láthatóan jót tett a váratlan buzdítás, hiszen egyre magabiztosabban játszott. Egyre nagyobb fölényben került a ringben, végül teljesen ellenfele fölé nőtt, egy sima győzelemmel megnyerte az Európa-bajnoki címet. 

Az első gratulációt Puskás Öcsitől kapta, aki a szorító közvetlen közelében szurkolta végig a mérkőzést. 

- Nem értelek, Öcsi! - jegyezte meg Papp. - Te amiatt panaszkodsz,hogy alig hallasz Spanyolországban magyar szót. És íme: ma este több száz magyar buzdított itt engem.

- Tévedsz, Görbe! ( ez volt Papp Laci kedvenc beceneve) - magyarázott Puskás. - Rajtunk kívül egyetlen magyar sincs itt. Kubala és én fogadtuk fel ezeket az embereket, akik valójában kasztíliai menekültek. Megvettük nekik a jegyet, és órabért fizettünk, hogy téged biztassanak. De megérte. 

 

A mérkőzés után készült kép 1961-ben ( Forrás: papplaszlo.hu)

 

Folledo kissé meglepett volt, hogy vereséget szenvedett (Forrás: papplaszlo.hu)

 

És itt egy részlet a mérkőzésről: