FC Santa Claus, a finn Mikulás focicsapata

Eljött a Mikulás, ahogyan minden évben teszi, idén is számtalan gyermeknek szerez örömet a sok-sok ajándékkal. Gyakran vetődik fel a kérdés, hogy vajon a Télapó vajon mit csinálhat az év többi napján? Azt, hogy a hétköznapjait mivel tölti, azt nem tudom, de hétvégén minden bizonnyal a helyi stadionban szurkol. Hogy kinek? Kevesen tudják, de Joulupukkinak, az "igazi" Mikulásnak van egy saját futballcsapata, amely az FC Santa Claus névre hallgat. 

 

fc_santa_claus.png

 

Na jó, valójában nem ő a klub tulajdonosa, de a névadója, illetve a klub címerének ihlete igen, emellett pedig óriási szurkoló is, a mérkőzések nagy részén részt vesz, és aktívan tevékenykedik a klub közéletében is.

 Az FC Santa Claus egy lappföldi futball csapat, amely megalakulása nevezhető egy karácsonyi ajándéknak, hiszen 1993. december 26.-án alapult a Rovaniemen Reipas és a Rovaniemen Lappi egyesülésével. Az együttes székhelye egészen pontosan Lappföld központjában, Rovaniemiben található, amely 835 km-re fekszik az ország fővárosától, Helsinkitől. A klub stadionja a Rovaniemen keskuskenttä, amely 2800 fő befogadására alkalmas.

Egészen elképesztő látványt nyújt a város

 

Többnyire a harmad-, és negyedosztály között ingáznak, általában a harmadosztály túl könnyű, míg a negyedik vonal túl nehéz nekik. Legközelebb 2010-ben jártak a másodosztályhoz, hiszen első helyen végeztek, ám a Play Off körben vereséget szenvedtek a HIFK csapatától, így nem sikerült feljutniuk. A tavalyi szezonban a Kakkonenben (negyedik vonal) vitézkedtek, de szörnyen teljesítettek, hiszen hiába rendelkeztek a legértékesebb kerettel a ligában (Transfermarkt adatai szerint), csupán 8 pontot gyűjtöttek, 24 gólt szereztek és 102-t (!) kaptak, ezzel pedig az utolsó előtti pozícióban zártak, és kiestek a negyedik vonalba, a Kolmonenba

Érdekesség, hogy többször két számjegyű különbséggel szenvedtek vereséget, ilyen volt az utolsó előtti bajnokijuk, amikor a sok sérülés miatt, mindössze egy kezdőcsapatnyi játékossal utaztak el az AC Kajaani otthonába, ráadásul abból a tizenegy játékosból három kapus volt, így két hálóőr kénytelen volt a mezőnyben futballozni. A meccs nagyon csúfos lett, az AC Kajaani kinyitotta a gólcsapot, 16-0-ra verték a Mikulásokat. Három kapussal tizenhat gólt kapni...

A 22 rúgott gólból egyébként tizenkét találatig jutott a 19 éves támadó, Jarkko Luiro, aki azóta már a RoPS Rovaniemi csapatát erősíti a finn első osztályban. 

 

 


Ő volt az egyetlen, akinek sikerült profitálnia a 2016-os szezonból

 

Mivel a finneknél őszi-tavaszi rendszerben forog a bajnokság, ezért az idei szezon is lezárult már. A tavalyi kudarc után az idei kiírásban meglehetősen jól teljesített a klub, hiszen a második helyen zártak, mindössze öt ponttal lemaradva az OSL csapatától. 

Érdemes megnézni a csapat keretét, hiszen több légiós is található a csapatban, többek között brazil, amerikai, szlovák, gambiai, valamint iraki labdarúgójuk is van, de persze a keret nagy része finn. Az egész ligában a lappföldieknek van a legfiatalabb csapatuk, hiszen az átlagéletkoruk mindössze 22,3 év. 

 

kepkivagas_1.JPG

A klub honlapján, a keret tagjait Joulupukkival együtt fotózva mutatják be

 

A következő kiírás tavasszal kezdődik, addig az időjárás miatt szünet van a finn bajnokságban, így szerencsére a Mikulásnak volt ideje felkészülni az előkészületekre, így mindenki biztos lehet benne, hogy időben megkapja majd az ajándékát. 

 

Addig is egy kis ízelítő:

A Mikulás néha edzői feladatokat is ellát a klubnál

 

Musa Rahman, a csapat támadója meglátogatta a "mestert"

 

Karácsonyi üdvözléssel is szoktak kedveskedni a rajongóknak:

 

Télen mindig jó hangulatban telnek a napok az együttesnél