5 OLYAN PUSKÁS REKORD, AMIT TALÁN SOHA SENKI SEM DÖNT MEG

 

Puskás Ferenc a magyar futball legjelentősebb alakja. A Budapest Honvéd és a Real Madrid is joggal nevezheti legendának, hiszen mindkét csapatban maradandót alkotott. Öcsi bácsi 11 éve ezen a napon hunyt el, tiszteletére pedig összegyűjtöttem öt olyan rekordot, amit elképzelhető, hogy soha senki nem fog már megdönteni.

 

puskas_ferenc.jpg

Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben (Forrás: Magyar Nemzet)

 

Puskás Ferenc a Budapest Honvéd csapatánál kezdte a pályafutását és 14 éven keresztül ezt a klubot szolgálta (1942-1956 : 341 meccs/352 gól), a magyar válogatottban pedig az Aranycsapat csapatkapitányaként, és egyik  legjobb gólszerzőjeként vonult be a történelembe. (1945-1956: 85 meccs/84 gól). Majd miután az 1956-os forradalom után az Aranycsapat feloszlott, sokan nem mertek visszatérni Magyarországra, mert féltek a megtorlástól. Puskás is ezek közé a játékosok közé tartozott. Ezután a FIFA az emigráció miatt 18 hónapos eltiltással sújtotta, Puskás pedig előbb Olaszországba, majd Spanyolországba költözött. Csapatot keresett magának, de senkinek sem kellett, hiszen ekkor már elmúlt 30 éves, és enyhén túlsúlyos volt. A szerencséje az volt, hogy 1958-ban kinevezték Östreicher Emilt - a Honvéd korábbi technikai vezetőjét - a Real Madrid sportigazgatójának, aki megkereste Puskást és leigazolta, ahol a következő nyolc év során ötször nyerte meg a spanyol bajnokságot, háromszor BEK-et és egyszer Copa del Rey-t.

Valóban egy nagyszerű játékos volt, amit a sikerei és a számok is bizonyítanak. A következő összeállításban öt olyan rekordot láthattok, amit valószínűleg soha senki nem fog megdönteni.

 

5. A legidősebb gólszerző a Real Madrid történetében

 

Puskás Ferenc már 31 éves volt, amikor a Real Madridba igazolt, ott pedig hosszú éveken át a világ egyik legjobbjaként tudott érvényesülni. Ő a klub valaha volt legidősebb pályára lépő játékosa, valamint a legidősebb gólszerzője is, hiszen legutolsó gólját 38 évesen és 233 naposan szerezte. 

puskas-portre-realmadrid_url5.jpg

A Real Madrid történetének a negyedik legtöbb gólt szerző játékosa (Forrás: Puskas.com)

 

4. A Copa del Rey egy szezon során legtöbb gólt lövő játékosa

 

Puskás nemcsak a bajnokságban és az európai kupákban szállította a gólokat, de a spanyol kupában is. Az 1960/61-es szezon során 15 gólt szerzett a Cope del Reyben, ami elképesztő rekord a mai napig. Csak összehasonlításképpen, a tavalyi sorozat legeredményesebb játékosa a sevillai Wissam Ben Yedder volt, 5 találattal. 

hqdefault.jpgMindig képes volt meglepni az ellenfelet  

 

3. Legtöbb gól egy magyar bajnokin

 

A Budapest Honvéd 1949. február 19.-én a a Győrt fogadta. Az eredmény 11-3 lett a Kispestnek, Puskás Ferenc pedig 7 gólt lőtt, amivel máig csúcstartó.

 

caed55a76e008e6c78c2904d312b7853ebcc3897.jpg Ő az ötödik legeredményesebb játékos az NB1 történetében (Forrás: Player.hu)

 

2. Legtöbb gól Európai-kupadöntők során

 

Puskás ezt a rekordot Alberto Di Stefanoval együtt tudhatja magáénak, egyaránt 7-7 gólt szereztek a legrangosabb európai kupasorozatok döntőjében összesen

 

200px-distefanopuskas.jpg

 A Real Madrid két ikonikus figurája: Alfredo di Stefano és Puskás Ferenc ( Forrás: Wikipédia)

 

1. Legtöbb gól egy Európai-kupadöntőn

 

Puskás Ferenc 4 góllal tartja a rekordot, ami az egy Európai-kupadöntőn szerzett gólok számát illeti, amelyet 1960-ban a Frankfurt ellen megnyert 7-3-as döntőben állított fel. Cristiano Ronaldo a tavalyi BL döntőn elért két góljával tartja az egyéni csúcsot, míg Messi maximum egyszer talált be BL fináléban. 

 

A mérkőzés góljai:

 

 

+1 érdekesség

 Puskás Ferenc a válogatottban 85 mérkőzésen 84 gólt szerzett, ami azt jelenti, hogy 0,988 gólt lőtt találkozónként, de ha a hatékonyságot nézzük, akkor Kocsis Sándor tartja a magyar rekordot, hiszen ő 68 mérkőzésen 75 alkalommal talált a kapuba. (1,103)

 

puskaskocsis_zazq-0049-1348045833.jpg

Puskás Ferenc és Kocsis Sándor jó barátok és csapattársak is voltak (Forrás: Puskas.com)

 

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy lájkot!