Megégtünk a luxemburgi pokolban

A magyar labdarúgó válogatott meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedett a luxemburgi nemzeti válogatottól. A 8000 fős befogadóképességű stadionban a mérkőzést mindegy 1873 néző tekintette meg, abból nagyjából százan lehettek a vendégszurkolók, így egyáltalán nem mondható, hogy nagy várakozás lett volna a miniállamban a magyarok elleni meccs hallatán. 

k_epa20171109165_focuspoint_926x504.jpg

(Fotó: Zoom.hu)

 

A luxemburgi csapat az VB-selejtezők során az ötödik helyen végzett a csoportjában, de olyan bravúrokat tudhattak magukévá, mint például egy 2-1-es győzelem az EB résztvevő Albánia ellen, 0-0-ás döntetlen Franciaországban, valamint hazai pályán 1-1-et játszottak a bolgárokkal. 

Ettől függetlenül egyértelműen győzelmi szándékkal lépett pályára a magyar válogatott, hiszen egyrészt el kellett volna feledtetni a gyötrelmes selejtezősorozatot, másrészt az új kapitány, Georges Leekens kiemelt figyelemmel kísérte hazánk labdarúgóit, hiszen vélhetően a csapat nagy részét ma látta először játszani. 

Szélesi Zoltán, ideiglenes kinevezett kapitány így nyilatkozott a mérkőzés előtt: 

"Olyan magyar válogatottra számíthatnak a szurkolók, amely győzni akar, és ez minden pillanatban érződik rajta. Mondtam már: az antifutball nem cél, világos elképzelések mentén készültünk fel a rendelkezésünkre álló két nap alatt." - írja az nso.hu


A mérkőzésről

 

  A mieink a Kovácsik Ádám – Lovrencsics Gergő, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs – Ugrai Roland, Nikolics Nemanja, Németh Krisztián kezdő tizeneggyel léptek pályára, és a jól megszokott 4-2-3-1 és 4-4-2 után most klasszikus 4-3-3-as felállásban kezdtek.

A kapuban Kovácsik Ádám személyében újoncot avattunk, de 2014. október 11. után visszatért a csapatba Korcsmár Zsolt is. Dzsudzsák Balázs pedig meglepetésre mélységi irányítót játszott, amire még nem volt példa az ő esetében. Nikolics Nemanja pedig bő egy év után játszott újra mérkőzést a válogatottban. 

A mérkőzés nem indult rosszul, hiszen előbb az 5. percben Pátkai veszélyeztetett a tizenhatoson kívül, majd két perccel később Korhutnak is volt egy jó lövése, ezt követően kiegyenlítődött a játék, sőt a 15. minutumban a luxemburgi Chris Philipps leütközte Nagy Ádámot, így egy kontrát vezethetett, a balhátvéd Rodrigues futott fel leggyorsabban, majd középre passzolt, ahol Joachim lefordult egy Zidane-csellel a védőről, és Kovácsik mellett a kapuba helyezte a labdát

 

img_20171109_210251.jpg

A képen tökéletesen lehet látni, ahogy Korhut Mihály lemaradt Rodrigues-ről, így az ő helyén mehetett a támadás. Középen mielőtt Kádár kilépett a labdát birtokló játékosra, az lepasszolta Joachim-nek, aki  mielőtt megszerezte a labdát, egy picit megrántotta Korcsmárt, csak éppen annyira, hogy előnyt szerezzen. A luxemburgi játékos viszont megtolta Korcsmár mellett, majd a visszahúzódó Korhutról lefordulva a kapuba passzolta a labdát, így 1-0

Azonban nem kellett sokáig várnunk az egyenlítésre, hiszen egy perccel a gól után egy labdaszerzés következtében kontratámadást vezettünk, amelynek a végén Nikolics Némethet ugratta ki, aki rosszul vette át a labdát a tizenhatoson belül, de így is szöglettel jöhettünk. A szöglet után Dzsudzsák beadását a röviden megcsúsztatta Kádár Tamás, Nikolics pedig egészen közelről a kapuba bólintott, így góllal tért vissza.

 

d-yt20160618073-1021x580.jpg Nikolics góllal tért vissza a válogatottba (Fotó: sportfogadas.org)

 Dzsudzsák Balázs remekül látta el az új posztján adódó feladatokat, minden alkalommal mélyen visszalépett a labdákért, és pontosan játszotta meg őket. A 28. percben ismét ő tekert középre a szélről, a labda pedig Ugrai elé került, aki nagyjából 13 méterről a kapufát találta el, a kipattanót pedig Németh a kapusba lőtte

Az első félidő utolsó percében nagyjából 18 méterről Dzsudzsáknak még volt lehetősége egy szabadrúgást gólra váltani, de a sorfalban elakadt a lövése

Az első játékrészben talán egy kicsit nagyobb iramban játszott a magyar csapat, mint a luxemburgi, de talán egyedül Ugrai egy az egy elleni játéka, valamint Dzsudzsák Balázs veszélyes beadásai emelhetők ki. 

 

kepkivagas.JPG

A félidei statisztika (eredmenyek.com)

 

A második félidőben hamar emberhátrányba kerültünk, Lovrencsics Gergő rántotta le Mathias Janish-ot, a bíró pedig egy kis hezitálás után felmutatta a második sárgát neki, így mehetett zuhanyozni. Ugrai került vissza a jobbhátvéd pozícióba, de csak néhány percre, hiszen beállt a helyére Bese Barnabás.

Ez a változtatás azt jelentette, hogy Dzsudzsák Balázs a bal oldalról átment a jobb oldalra, Bese elé, és egyszerre próbálta meg bejátszani a középső, illetve a szélső területeket, ami nem igazán sikerült neki.

A luxemburgi csapat egyre inkább nyomást gyakorolt a magyarokra, a félidőben beállt da Mota többször is megforgatta Besét és Korcsmárt

A mérkőzés csordogált, leginkább luxemburgi helyzetecskék voltak, egészen a 83. percig, amikor egy jobb oldali szöglet után a középhátvéd Marvin Martins a kapuba fejelte a labdát. Bese Barnabás nem ugrott fel fejelni, Kovácsik pedig megtorpant, így a védő teljesen üresen bólinthatott. 

Az eredmény már nem változott, így Feröer és Andorra után újabb szégyenteljes zakóba futott bele a magyar csapat.

kepkivagas1.JPG

A mérkőzés utáni statisztika (eredmenyek.com)

 

A mérkőzés összefoglalója itt tekinthető meg:

 

Értékelés:

 

Összességében a Szélesi által ígért győzelemre irányuló mentalitást elvétve sem lehetett látni a mai mérkőzésen, az első félidőben még csak-csak voltak biztató jelek, azonban a második félidőt lövés nélkül zártuk, illetve az is beszédes, hogy 90 perc során egyetlen szögletünk volt, bár azt kihasználtuk. 

Kovácsik Ádám: Sok védeni valója nem volt, az első gólról nem tehetett, a másodikban viszont benne volt.

Lovrencsics Gergő: A szokásos harcos játékát hozta, az első félidőben tökéletesen megoldotta a védekező feladatát, viszont az, hogy 53 perc alatt egy barátságos mérkőzésen begyűjtötte a második sárga lapját, az érthetetlen. 

Korcsmár Zsolt: Jogosan tért vissza a csapatba, hiszen remekül szerepel a dán FC Midtjylland csapatánál, viszont ezen a mérkőzésen rengeteg hibával játszott, az első gól előtt is ő maradt le. Joachim és da Mota is rendszeresen elment mellette, sok eladott labdája volt, idegenül mozgott a csapatban.

Kádár Tamás: Talán egyedül ő dícsérhető a védelemből, keményen játszott végig, adott egy gólpasszt Nikolicsnak. A kapott gólokról nem tehetett.

Korhut Mihály: Az első gólban ő is vastagon benne volt, hiszen az ő oldalán mentek el, majd úgy fordultak le róla a 16-oson belül, ahogy a megyeiben sem lenne szabad egy védőről. Egy veszélyes lövése volt, ezen kívül a támadásokhoz semmit sem tett hozzá. 

Dzsudzsák Balázs: Talán az egyetlen olyan játékos, akit dícsérni lehet, hiszen jól mozgatta a csapatot, az első félidőben volt két veszélyes beadása is, az egyikből gól lett, a másikból pedig kapufa. A második félidőben ő is beleszürkült a meccsbe, dolgozott-dolgozott, de nem tudott villantani. Stieber Zoltán nagyjából 10 percet kapott, ezalatt az idő alatt alig találkozott a játékszerrel. 

Pátkai Máté: Neki is volt egy veszélyes lövése, mindjárt az ötödik percben. Ezen kívül volt néhány labdaszerzése, de összességben észrevehetetlen volt a pályán. 

Nagy Ádám: Iszonyúan látszott rajta a meccshiány, szokatlanul gyengén teljesített ma. Nem tűnt motiváltnak, sokkal több labdát veszített, mint amennyit szerzett. Többször könnyedén leütközték, az első gól is az ő labdavesztéséből indult. A csereként beállt Balogh Balázs teljes mértékben észrevehetetlen volt. 

Németh Krisztián: Nagyon alulmúlta önmagát ezen a mérkőzésen. Talán neki volt az egész meccs során a legtöbb eladott labdája. Próbálkozott-próbálkozott, de semmi sem sikerült neki. Két gólt is rúghatott volna, de egyszer rosszul vette át a labdát, egyszer pedig csúnyán a kapusba gurított egy kipattanó után. A helyére beállt Sallai Roland inkább hátul tevékenykedett, harciasan, de nem túl eredményesen. 

Ugrai Roland: A szokásos egy az egy elleni magabiztos játékát - ha nem is a megszokott mennyiségben -, de hozta. Egy komoly lehetősége adódott, de a kapufát találta el. Nem keltett csalódást, de nem is emelkedett ki a csapatból. A cseréje, Bese Barnabás teljesítménye nem volt meggyőző, többször elment mellette Danial da Mota, illetve a második gólban ő is benne volt.

Nikolics Nemanja: Mindenki várta az MLS gólkirály visszatérését, amelyet egy góllal hálált meg. Nem nyújtott látványos játékot, nem játszott jól ő sem. Lassan és körülményesen mozgott, rengetegszer lesre futott vagy megjátszhatatlan volt. Szükség lenne mellé egy olyan centerre, aki meg tudja tartani a labdát, jól kiegészítenék egymást. De ha minden mérkőzésen rosszul játszik, és lő egy gólt, azt valószínűleg minden szurkoló aláírná. Priskin Tamás a majd 20 perc alatt nem sokszor ért labdába, beállása után ő is csak szenvedett a pályán. 

 

Összegzés:

 

  Összességben elmondhatjuk, hogy a magyar válogatott sosem látott mélypontban van, hiszen újabb történelmi vereséget szenvedtünk, és egy újabb miniállamot tettünk naggyá. Egyre hiteltelenebbé válik a magyar foci a szurkolók szemében, az EB-csoda után egyre mélyebb lesz a gödör. A Franciaországi mennyből a luxemburgi pokolba süllyedtünk. Egy dolog biztos: nem lesz egyszerű visszaszerezni a szurkolók bizalmát.

 

d_yt20171030008-e1509373550455.jpg

Nem lenne csoda, ha Leekens a mai mérkőzést látva lemondana a vezetőedzői posztjáról, mielőtt  érdemben hivatalba lépne.(Fotó: MTI)