Az olasz karmester nem vezényel már többé

 

Andrea Pirlo néhány nappal ezelőtt befejezte egészen csodálatos labdarúgó pályafutását, a New York City csapata volt az utolsó a karrierjében. Páratlan pályafutása alatt több sztárcsapatban is megfordult, az olasz foci legnagyobb alakjai között tartják számon. 

"Mindennap fájdalmaim vannak, nem tudok edzeni. Az ember egy ponton rájön, hogy nem futballozhat 50 éves koráig, én 38 vagyok, ideje átadni a lehetőséget a fiataloknak." - nyilatkozta Pirlo októberben, amikor bejelentette a visszavonulását. 

 

Andrea Pirlo elköszönt (Fotó: Robbie Jay Barrat)


Az olasz középpályás az elmúlt húsz év egyik legzseniálisabb játékosa volt, hihetetlen könnyedén kezelte a nehéz helyzeteket is. Mélységi irányítóként szinte hibátlanul végezte a feladatát, de a testcselei, szabadrúgásai és hajszálpontos passzai voltak azok, amelyek igazán különlegessé tették a játékát. Hihetetlen eleganciájához mérhetetlen intelligencia is társult, ha nála volt a labda, szinte lehetetlen volt elválasztani tőle. Úgy fedezte a labdát, mint senki más. Igazi vezéregyéniség volt, a csapattársai tudták, hogy ha nehéz helyzetben vannak, csak passzoljanak Andrea Pirlo-nak, és majd ő megoldja. 

"Nagyjából 20 évig voltunk csapattársak, ha beleszámoljuk az korosztályos válogatottat is. Nehéz pillanatokban lepasszoltam neki a labdát, és ő megoldotta. Mindig sokkal magabiztosabb voltam, ha tudtam, hogy mellettem játszik." - nyilatkozta róla egykori csapattársa, Gennaro Gattuso.

 

15100687087243.jpg

Gattuso és Pirlo az olasz válogatottban is egymás mellett játszottak (Fotó: Corriere dello Sport)

 

A pontrúgások mestere volt, nála több gólt senki sem szerzett szabadrúgásból a Seria A történetében. 

 

"Én egy kicsit brazil vagyok. Amikor rúgom a szabadrúgást, akkor egy picit portugálul gondolkodom, majd olaszul ünnepelek. Juninho-tol tanultam. Összegyűjtöttem róla az összes CD-t, DVD-t és régi fotókat, és végül sikerült elsajátítanom a technikáját."

 

Juninho és Pirlo szabadrúgása

 

A pályafutása

Nehéz gyermekkora volt, 13 éves volt, amikor meghalt az édesapja. Mivel alapból nehéz családi körülmények között éltek, ezt követően a kis Andrea eladta a játékait és egy horgászboltban kezdett dolgozni, hogy tudjon magának cipőt és labdát venni.  

Pirlo 1994-ben, a Brescia csapatában kezdte a felnőtt pályafutását, majd négy évvel később leigazolta az Inter, ahol olyanokkal került egy csapatba, mint a brazil Ronaldo, Javier Zanetti, Roberto Baggio, Mikael Silvestre, de Paulo Sousa és Diego Simeone is csapattársa volt. Azonban három év alatt mindössze 22 mérkőzésen lépett pályára, hiszen előbb kölcsönadták a Reggina-hoz, majd egy évre visszament a nevelőegyesületéhez. Az igazi mérföldkő 2001-ben jött el pályafutásában, amikor Carlo Mazzone felismerte, hogy Pirlonak nem a csatárok mögött, hanem visszavontabb szerepkörben kellene játszania, ami nyerő húzás volt, hiszen egyre fontosabb tagjává vált a bresciai alakulatnak, amelynek következtében fel is figyelt rá az AC Milan csapata. 

d20ea1757cda65a18b78e8fc00070524.jpg

Pirlo és Ronaldo nem csak az AC Milanban, hanem a városi riválisnál is voltak csapattársak (Forrás: Pinterest)

 

Az olasz középpályás karrierje a piros-feketéknél kezdett igazán beindulni, hiszen itt vált legendává, a Carlo Ancellotti-féle aranykorszaknak ikonikus játékosa lett. Az itt eltöltött idő során kétszer örülhetett olasz bajnoki címnek, kétszer Bajnokok Ligája aranynak, valamint egy alkalommal olasz kupagyőztesnek is mondhatta magát. Közben 2006-ban világbajnok lett a válogatottal, a döntőben a francia válogatottat győzték le Zinedine Zidane búcsúmeccsén, büntetőkkel. Andrea Pirlo-t pedig a döntő legjobb játékosának választották.

 

"Sosem éreztem nyomást. Délután aludtam egyet, játszottam néhány meccsen Playstationön, este kimentem, és világbajnok lettem." - nyilatkozta a világbajnoki győzelem után szerényen.

 

A Milanban eltöltött 10 éve során mindent megnyert, amit egy futballista megnyerhet. A világbajnokság után 2006-ban Carlo Ancelotti invitálta a Real Madridhoz, de 2010-ben még Pep Guardiola is le szerette volna igazolni, de Pirlo nem volt hajlandó sem a Királyiakhoz, sem a Katalánokhoz igazolni. Majd eljött a 2011-es év, amikor kicsit hullámvölgybe került, megbélyegezték a csapatnál, hogy kiégett, és nem lesz már képes azon a szinten futballozni, ahogy az előző években tette, így nem akarták meghosszabbítani a szerződését. Pirlo-t pedig megkörnyékezte a Juventus, ő pedig megegyezett a Zebrákkal, és 3 éves szerződést írt alá, így a Milanban 284 mérkőzésen lőtt 32 találata után már nem növelte góljai számát. 

Antonio Conte volt akkoriban a torinói gárda menedzsere, és épp egy ilyen játékosra volt szüksége, akire biztosan tudja építeni a csapat játékát, hiszen újjá kellett építeni a csapatot, mivel a Juventus együttese az előző szezonban csupán a 7. helyen végzett a Seria A-ban. 

 

"Egy olyan játékos, mint Andrea Pirlo különbséget jelenthet bármelyik csapat ellen." - nyilatkozta róla Buffon 2011-ben. 

 

Az olasz középpályás könnyen be tudott épülni a torinói sztárklubhoz, hiszen ahogy Conte ígérte, az első pillanattól fogva alapemberként számított rá, aminek meglett a jutalma, hiszen az elkövetkezendő négy szezont egyaránt első hellyel zárta a klub, valamint gyarapította a trófeagyűjteményét egy Olasz-kupa és egy két szuperkupa győzelemmel. Pirlo emellett még egy BL ezüstnek is örülhetett, amely már a második volt pályafutása során. Az első döntőt még 2005-ben veszítette el az AC Milan színeiben, miután a Liverpool 3-0-ás hátrányból 3:3-ra hozta a meccset, majd büntetőkkel győzött. 2015-ben pedig a Barcelona ellen nem tudott győzedelmeskedni a Juventus csapata.


A legendás BL döntő:

 

Pirlo ezt követően 2015-ben a New York City csapatához igazolt, ekkor már 36 éves volt. Az MLS-ben eltöltött idő során kereken 60 mérkőzésen lépett pályára, itt már valóban nem tudta hozni azt a szintet, amit addig megszokhattunk tőle. 2017. október 14.-én bejelentette, hogy felhagy az aktív futballal, az utolsó mérkőzésére 2017. november 5.-én került sor, amikor csapata elbúcsúzott a Playoff-tól.

 

Így búcsúzott a legenda:

 

Pirlo pályafutása során összesen 756 mérkőzésen 73 gólt ért el, és 86 asszisztot jegyzet.

A klasszis visszavonulása az egész futballvilágot megrengette, a közösségi oldalakon tömegesen köszönik meg azt, amit a futballért tett:

"Visszavoult Andrea Pirlo, aki egy tiszteletreméltó jelenség volt a futball világában. Sok szerencsét az új színpadon, mester!" - Carles Puyol.

"Nagy megtiszteltetés volt játszani veled és ellened, egy igazi bajnok vagy a legnagyobbak közül. Egy ölelést küldök és sok sikert kívánok a jövőben." - Francesco Totti. 

"Igazi megtiszteltetés volt veled dolgozni. Köszönöm az óriási profizmusodat." - Patrick Vieira, aki a New York City-ben az edzője volt. 

"Sokat tanultam tőled, mint játékostól és mint embertől is. Mindent köszönök Maistro!"  - Paul Pogba.

"Aki Andrea-val játszott, azok megértették, hogy mit jelent egyedinek lenni. Igazi bajnok, elegancia és alázat." - Gianluigi Buffon.

 

De előkerült egy vicces sztori is:

 

"Ha ránézel, egy angyali arcot látsz, de őszintén szólva ő egy igazi seggfej. Egyszer amikor ettem, az asztalon hagytam a telefonomat, ő pedig küldött egy sms-t a Milan alelnökének, amelyben felajánlotta neki a húgomat." - Gennaro Gattuso.