Virágzásukat élik az olasz klubcsapatok

Lassan már keresni kell azokat a régi emlékeket, amikor az olasz bajnokság csapatai uralták Európa legrangosabb kupáit. Ugyanis ilyen utoljára 2007-ben fordult elő. Akkor az egyik olasz óriás az A.C. Milan hódította el utolsó nemzetközi sikerét a Bajnokok Ligája megnyerésével.

 1200px-lega_calcio_logo_svg.png

Ahogy a világ, úgy a labdarúgás is elképesztő gyorsaságban fejlődik. Nemzetközi szinten sajnos ma már nagyon kevés az a csapat, amelyik ha nem rendelkezik komoly anyagi háttérrel, sikereket érhetne el. Ez igaz az olasz klubokra is. Valami megváltozott az elmúlt pár évben Olaszországban a Calcio terén. Tehetségek, sikeres játékosok, vagy sikereiket az olasz bajnokságban megérő játékosok érkeztek és távoztak. Ronaldinho, Carlos Tévez, David BeckhamRonaldoLuis Figo, Álvaro Morata és Arturo Vidal csak néhány név, akik komoly szerepet játszottak abban, hogy az olasz foci további érdeklődése fennmaradjon a nagy világban.

Az elmúlt években számos klub képviselte magát a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában egyaránt. Jelenleg a Juventus a legsikeresebbnek mondható klub az öreg kontinensen olasz csapatként. Legutóbb a legrangosabb európai nemzetközi kupasorozat fináléjáig jutott el. Ez az elmúlt öt évben már másodjára sikerült nekik, idén azonban már komoly társakat kapott, hogy tovább erősítsék az olasz küldöttséget Európa színterén. A fővárosból az AS Roma, délről pedig Maradona imádott csapata az SSC Napoli is komoly tervekkel készült idén, így a 2017-2018-as kiírásban három olasz klub képviseli magát az olasz csizmáról. A legfontosabb kérdés pedig, hogy mitől indult el ez a változás az elmúlt pár évben sikerek és gazdaság terén. 

Az olasz bajnokság csapatai többnyire olasz kézben koncentrálódnak, viszont ma már olyan nagy csapatok, mint az FC Internazionale, A.C. Milan, AS Roma külföldi tulajdonosi körökhöz tartoznak.
A két milánói óriás vezetését Ázsiából irányítják és finanszírozzák, ennek köszönhetően hatalmas összegek kerültek a csapatokhoz. A piros-feketék nyáron a világon az ötödik legtöbbet költő csapat volt a maga több mint 200 millió eurós költekezésével.

Így tehát nagyon egyszerű megtalálni a megoldást. Az olasz csapatok vezetői a sikerek érdekében vagy értékesítették szeretett csapatukat, vagy komoly összegeket fektettek be. A római farkasok amerikai tulajdonban vannak. Őket lassan már kezdi megszokni az ember, hogy újra állandó figyelmet követelnek maguknak szórakoztató játékuknak köszönhetően a Bajnokok ligájában.

Talán egyedül a Napoli büszkélkedhet az említett csapatok után azzal a tudattal, hogy ők egy építkezés keretein belül nőnek fel oda, ahol lenniük kell. Saját bevételeiket forgatják vissza a csapatba. Az elmúlt években a Real Madridtól is igazoltak komoly neveket (pl. Raúl Albiol, Higuaín, Cellejón), de emellett holland góllövőlista másodikját is sikerült magukhoz csábítaniuk Arkadiusz Milik nevében. Legjelentősebb üzleti sikerük mindenképp Gonzalo Higuaín volt, akit 39 millió euróért vásároltak 2013-ban, majd 2016 nyarán a Juventusnak adták tovább 90 millióért. Ezt a pénzt pedig a klub a saját filozófiájához híven nem világsztárokra szórta el, hanem fiatal, tehetséges futballistákra, akiket később kinevelhetnek.

Jelenleg a 2006-ban világbajnokságot nyerő Olaszország hat csapattal büszkélkedhet a nemzetközi terepen: Juventus, Roma, Napoli sikereiért a szurkolók kedden és szerda esténként izgulhatnak a Bajnokok Ligájában, míg az Európa Ligában a Lazio, Milan, Atalanta hármast lehet figyelemmel kísérni. 

Az olasz foci nagy vezetőit tehát szépen lassan leváltja az, amit már a francia, angol klub csapatok tulajdonosi körei átéltek. Búcsút kell mondani a labdarúgásnak a klubelnöki székből.