Csak szubjektíven!

Sport55

2018\03\16 mbmarci Szólj hozzá!

UFC Fight Night London – Beharangozó

A múlt hétvégi szünet után újra gálával jelentkezik a világ legnagyobb MMA promóciója, ezúttal Európából, Londonból. Ez pedig csak egyet jelenthet: emberi időben kezdődő meccseket! Bár az angolok legnagyobb ásza, Michael Bisping, nem lép ketrecbe, így is viszonylag ütős kártya jött össze a szigetországban. Lássuk hát a fontosabb meccseket és az esélyeket!

 

Leon Edwards vs. Peter Sobotta

Európai harcosok találkoznak a főkártya első mérkőzésén, mégpedig váltósúlyban. A hazai közönség támogatását élvező Edwards zsinórban az ötödik győzelmére hajt, utoljára Kamaru Usman-tól – a 30 százalékon harcoló nigériai rémálomtól – szenvedett vereséget még 2015-ben, mérlege 14-3. Ellenfele Németországból érkezik és nem akármilyen brazil jiu-jitsu tudással bír. Sobotta mérlege 17-5-1, győzelmei közül tízszer is submissionnel diadalmaskodott, azaz a földön igencsak veszélyes. Ez lesz a hatodik meccse a szervezetnél, eddig 4 győzelemmel és 1 vereséggel áll.

 

Tom Duquesnoy vs. Terrion Ware

A francia származású „Fire Kid” Duquesnoy, a méltán híres Jackson-Wink akadémiáról érkezik, 24 évesen már a tizennyolcadik profi mérkőzésén fog szerepelni. Eddig egy győzelme és egy veresége van a UFC-ben, összesített mérlege azonban igen jól mutat: 15-2. Többször is nyert kiütéssel vagy feladásra kényszerítéssel, őt pedig még sosem ütötték ki. Ellenfeléről is elmondható ugyanez, ám az amerikai „Flash” mérlege nem épp a legjobb: 17-7. Legutóbbi két meccsét egyaránt elveszítette, így most a szervezetnél való maradás számára a tét, melyhez győznie kell. Érdekesség, hogy mindkét harcos kikapott a feltörekvőben lévő Cody Stamann-tól.

 

Jimi Manuwa vs. Jan Blahowicz

Majdnem 3 évvel az első találkozásuk után Blahowicz megkapja az esélyt, hogy revánsot vegyen Manuwa-n, mégpedig az angol saját közönsége előtt. A páros még a krakkói Fight Night-on találkozott 2015-ben, ahol a „Poster Boy” egyhangú pontozással győzött a lengyel szurkolók kedvence ellen. Érdekes lenne, ha ugyanez megismétlődne, fordított szereposztásban.

Azóta Manuwa négy meccset vívott, amelyek közül egy sem ment végig, az angol pedig kétszer állt a kiütés jó, illetve rossz oldalán. Felmerült az is, hogy egy David Haye elleni csörte kedvéért boksz szabályrendszerben lép a kötelek közé, de – egyelőre – ebből nem lett semmi. Nincs vesztegetni való ideje, ha valaha még bajnok akar lenni a szervezetnél, hiszen ennek a mérkőzésnek a megnyerése nem elég a címmeccshez, melyre csapattársa Alexander Gustafsson is vár.

A lengyel harcos a Manuwa elleni meccse óta érdekes sormintát követ: vereség, győzelem, utána két vereség, majd két győzelem. Ezek szerint most vereségnek kell következnie, amelyre nagyobb is az esély, ám ha nyer Blahowicz, akkor a félnehézsúlyú ranglista negyedik helyére ugrik előre.

 

Fabricio Werdum vs. Alexander Volkov

Elérkeztünk a londoni buli legnagyobb durranásához, két egykori világbajnok összecsapásához, ami egy tipikus striker vs. grappler párosítás, annyi csavarral, hogy Werdum állóharca egyáltalán nem nevezhető gyengének.

„Vai Cavalo” (23-7-1) a nehézsúly vitathatatlanul legjobb brazil jiu-jitsusa, ám 40 évesen még a mostani nehézsúlyban is a legrutinosabbak közé tartozik. Bajnoki címének elvesztése óta négy meccset vívott, amelyek közül hármat be is húzott, egyedül egy másik legenda Alistair Overeem tudta legyőzni, pontozással. Ha megnyeri az összecsapást, esélye nyílhat visszaszerezni a bajnoki övet a Stipe Miocic – Daniel Cormier találkozó győztesétől.

Az orosz óriás Volkov, a Bellator és az M-1 szervezetek volt nehézsúlyú bajnoka. Végh „Pumukli” Attila legyőzése után szerződtette a UFC, ahol eddig háromból három meccset megnyert, a legutolsót kiütéssel Stefan Struve ellen. Magasabb a brazilnál, a karjai is jóval hosszabbak, valamint 11 évvel fiatalabb is. 35 meccséből mindössze hatot veszített el, győzelmei során pedig 19-szer győzött kiütéssel.

Itt láthatók a két harcos legfontosabb adatai és statisztikái:

Mindezek figyelembe vételével, borzasztóan nehéz megjósolni, hogy kinek a kezét emelik magasba az összecsapás végén. Mindenestre a fogadóirodáknál Werdum az esélyesebb.

A gála főkártyáját a Sport2 élőben közvetíti, szombat este 22 órától!

Szerintetek kik hagyják el győztesen az Octagont? Írjátok meg kommentben a tippjeiteket!

Képek: ufc.com; thestatzone.com

 

2018\03\02 mbmarci 2 komment

UFC 222 – Beharangozó

A hétvégén újra számozott gálával jelentkezik a UFC, a Las Vegas-i T-Mobile Arénából. Az eseményen terítékre kerül a női pehelysúlyú öv, kiderül ki lesz a pehelysúlyú bajnok Max Holloway elsőszámú kihívója, valamint a brazil jiu-jitsu rajongói számára egy érdekes bemutatkozásra is sor kerül. Nézzük, melyik meccsen mire számíthatunk.

 

Cat Zingano vs. Ketlen Vieira

A főkártya első meccsén két harmatsúlyú hölgy lép a ketrecbe. Az amerikai Zingano két meccses bukószériában van, ráadásul utoljára a UFC 200 során lépett a ketrecbe, tehát hosszabb pihenőről érkezik. Ellenfele, a brazil Vieira eddigi kilenc mérkőzésén veretlen maradt, de nem is találkozott olyan nagy nevekkel, mint Cat. A brazil hölgy mellett szól, hogy fiatalabb és magasabb is ellenfelénél.

 

Stefan Struve vs. Andrei Arlovski

A két európai harcos nehézsúlyban találkozik egy jó eséllyel idő előtt véget érő meccsen. Arlovski a fehérorosz „pitbull” zsinórban öt meccsen szenvedett vereséget, ezzel nagyon közel került ahhoz, hogy a szervezet megváljon tőle. Valószínűleg csak korábbi sikereinek köszönheti, hogy kapott még egy utolsó esélyt, mellyel élni tudott és továbbra is a UFC kötelékében maradt. A holland „felhőkarcoló” Struve, a szervezet legmagasabb harcosa, egy vesztes meccsről érkezik, előtte két mérkőzésen diadalmaskodott. Arlovski egyértelműen állóharcos, azonban iszonyatos üvegálla miatt vigyáznia kell a holland óriással. Struve rengeteg submission győzelemmel rendelkezik, valamint kilenc évvel fiatalabb az egykori UFC bajnoknál.

 

Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

A fiatal amerikai O’Malley még csak a második UFC meccsére készül, de azt máris egy számozott gála főkártyáján vívja. A mindössze 23 éves harcos eddigi kilenc meccsén veretlen, ezek közül hét idő előtt ért véget. Az „Ázsiai szenzáció” Soukhamthath sem számit a szervezet legtapasztaltabb harcosai közé, mérlege 1-2 a UFC-ben, egy győzelemmel kiegyenlíthet. A mérkőzést harmatsúlyban vívják.

 

Frankie Edgar vs. Brian Ortega

Eredetileg Max Holloway vs. Frankie Edgar lett volna a gála főmeccse, a pehelysúlyú címért, de a hawaii-i származású bajnok megsérült így végül a gála új címmeccset kapott, Edgar pedig egy gyorsan beugró új ellenfelet. Nem is akármilyet! Brian „T-City” Ortega a pehelysúlyú mezőny talán legnagyobb ígérete, eddigi 13 meccsén nem talált legyőzőre, legutóbb a címmeccs közelében lévő Cub Swanson-t győzte le egy gyönyörű guillotine fojtással. Mindössze két összecsapása ment végig profi pályafutása során. Frankie „The Answer” Edgar igazi UFC veterán, egykori könnyűsúlyú bajnok, aki két különböző súlycsoportban is bajnoki címet szerezne. Utolsó két meccsén győzelmet aratott jó formában lévő, feltörekvő harcosok ellen (Jeremy Stephens, Yair Rodriguez), ezzel kiérdemelte a címmeccset, de most újra nyernie kell, ha meg akar küzdeni az övért.

Edgar mellett szól a jóval nagyobb rutinja, remek birkózása, és fáradhatatlansága. Ortega leginkább a szőnyegen veszélyes, de mint láthattuk állásból is submission veszélyes, emellett jóval fiatalabb és magasabb, amik előnyére válhatnak. Itt láthatóak a két harcos statisztikái:

  

 

Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya

Elérkeztünk a gála fő attrakciójához, ahol Cris Cyborg lehetőséget kap, hogy egy újabb rá jellemző mészárlás keretében megvédje pehelysúlyú bajnoki címét. A mérkőzést viszonylag későn, február elején, jelentették be, miután az eredeti főmeccs meghiúsult, Cyborg-ot pedig gyorsan a kártya tetejére tették Kunitskaya ellenében. (Természetesen a szervezetnek kellett egy címmeccs a számozott gálára, a PPV eladások miatt.) Az orosz lány eredetileg is szerepelt volna a kártyán, de Leah Letson elleni meccse helyett rögtön az első UFC-s fellépésén lehetőséget kap a súlycsoport királynője ellen.

Cyborg-ot senkinek nem kell bemutatni, a brazil hölgy minden idők legveszélyesebb, legjobb, és legeredményesebb női harcosa. A Strikeforce és az Invicta szervezetek egykori, valamint a UFC jelenlegi harmatsúlyú bajnoknője 20 meccsén mindössze egyetlen vereséget szenvedett, első profi mérkőzésén, még 2005-ben, azóta pedig nem talált legyőzőre. Egyedül talán Holly Holm tudta megnehezíteni a dolgát, eddigi utolsó meccsén. Ez lehet a második címvédése a szervezetnél.

Yana Kunitskaya az Invicta-ból érkezett a szervezethez, és mint fentebb már említettem most fog debütálni a UFC rendezvényen. Az Invicta-t harmatsúlyú bajnokként hagyta el (tehát nem a saját súlycsoportjában fog harcolni most!), eddigi 13 meccséből 10-szer győzedelmeskedett. A brazilhoz hasonlóan ő is állóharcban az erősebb, thai-bokszban és taekwondoban is orosz bajnok volt. Összességében azonban Cyborg toronymagas favorit, nem lenne meglepetés tőle egy újabb elsőmenetes kiütés.

 

Ültetők:

A Fox Sports 1 ültetői egy igazi veterán csatával kezdődnek C.B. Dollaway és Hector Lombard mérkőznek meg. Őket követi a Machida vs. Anders gáláról súlytévesztés miatt ide halasztott John Dodson vs. Pedro Munhoz találkozó. Beneil Dariush eredetileg Bobby Green-nel meccselt volna könnyűsúlyban, de Green megsérült a felkészülés alatt (nemrég volt meccse, így nem csoda), Alexander Hernandez pedig vállalta a beugró szerepét.

Az ültetők főmeccsén Mackenzie Dern csap össze Ashley Yoder-rel. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert Dern a brazil jiu-jitsu legnagyobb nevei közé tartozik, minden övszínben világbajnok lett, Gi-ben és NoGi-ben is, többek között Gabi Garcia-t is legyőzve. Az amerikai szépség eddig a ketrecben is jól teljesít, mind az öt meccsét megnyerte, de a UFC-ben most lép először az Octagonba. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes az MMA nagyszínpadán.

 

A gála főkártyáját a Sport TV élőben közvetíti, vasárnap hajnali 4 órától!

 

Addig is írjátok meg bátran kommentben, hogy Ti mire számítotok az egyes összecsapásokon!

 

Képek: lowkickmma.com; thestatzone.com

Légiós-szemle: Balogh újra játszott, Bíró megszerezte első felnőtt gólját

Ebben a rovatunkban minden héten beszámolunk - a lehető legbővebben - a külföldön játszó magyar légiósok teljesítményéről. Cikkeink folyamatosan frissülnek! 

 

9741488823900.jpg

Bíró Bence megszerezte első felnőtt gólját Portugáliában (Vitória Sport Clube)

 

 

FEBRUÁR 17.

AUSZTRIA, BUNDESLIGA
23. FORDULÓ
Rapid Wien–Sturm Graz 1-1
Rapid Wien: Szántó Tamás a kispadon kezdte a mérkőzést. Az 55. percben jött el a magyar középpályás ideje, amikor pályára küldte edzője. A beállítása lendített a csapaton, sőt egy ízben a kapufát is sikerült eltalálnia. A pályán töltött 40 perc során a védekezésből is kivette a részét, három szerelést is bemutatott, ami holtversenyben a legjobb mutató a hazai játékosok közül.

Mattersburg–Austria Wien 2-1
Mattersburg: Varga Barnabás nem került be a keretbe.

CIPRUS, FIRST DIVISION
25. FORDULÓ
APOEL–Omonia Nicosia 2-1
APOEL: Sallai Roland szokás szerint a kezdőcsapatban kapott helyet,  a 66. percben azonban lecserélte edzője. A 34. percben egy sárga lappal iratkozott fel a jegyzőkönyvbe. 

IZRAEL, LIGAT HA'AL

23. FORDULÓ
Hapoel Beer-Seva–Maccabi Peta-Tikva 3-0
Hapoel: Korhut Mihály sérülés miatt nem volt a keretben. 

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
23. FORDULÓ

Schalke–Hoffenheim 2:1
Hoffenheim: Szalai Ádám kezdőként végigjátszotta a mérkőzést. A Hoffenheim támadójátéka teljesen veszélytelen volt az első félidőben. A második játékrészben kezdtek felébredni a vendégek, de nem sikerült pontot menteniük. Szalai inkább melós volt ezen a meccsen, mint gólfelelős, bár egy komoly lehetősége így is akadt, ám ígéretes lövése egy védőről szögletre pattant. 

BUNDESLIGA 2.
23. FORDULÓ

Düsseldorf–Greuther Fürth 1–1
Fürth: 
Megyeri Balázs sérült, Pintér Ádám felépült, de még nem került keretbe.

OLASZORSZÁG, SERIE B
26. FORDULÓ

Perugia–Palermo 1-0
Palermo: Balogh Norbert augusztus óta először léphetett pályára a Palermo színeiben. A magyar támadó a 84. percben állt be csereként. Nagyon látszott rajta a meccshiány,bizonytalan volt, alig-alig akadt jó megoldása. A félpályánál elkövetett faultja után egy gyors szabadrúgásból szerezte a Perugia a győztes gólt a 92. percben. 

PORTUGÁLIA, SEGUNDA LIGA
25. FORDULÓ

Academica–Vitória Guimaraes B 1-2
Guimaraes B: Bíró Bencét a 46. percben küldte be az edzője, amikor a csapat 1-0-ás hátrányban volt. És milyen jól tette! Bíró egy perccel később megszerezte a vendégek egyenlítő gólját. Ez volt a 19 éves támadó első gólja a portugál másodosztályban.

A gól (1:38-től):

 

SPANYOLORSZÁG, SEGUNDA DIVISIÓN

27. FORDULÓ
Real Oviedo–Albacete 0:0
Real Oviedo: Hidi Patrik hosszú sérülése után először volt a kezdőcsapat tagja, majd egészen a 83. percig a pályán is lehetett. Csapata egyik legjobbja volt, amit az is bizonyít, hogy a hazaiak közül a második legtöbb párharcba ment bele, és az egész mezőnyből a legjobb százalékkal nyerte meg azokat. (16/13) Ami még érdekes, hogy a mezőny legtöbb szerelését (4) is ő mutatta be. Az 55. percben begyűjtött egy sárga lapot. Csapata jelenleg a 3. helyen áll, de mindössze két pontra van a biztos feljutást jelentő 2. helytől.

SVÁJC, SUPER LEAGUE
22. FORDULÓ
 
Lugano–Grasshoppers 1-0
Lugano: Vécsei Bálint a 69. percben állt be a hazai csapatba 1-0-ás állásnál. A Grasshoppers teljesen veszélytelenül játszott a második félidőben, sőt a tudósítások szerint Vécsei állt a legközelebb a mérkőzés második találatához, de a 86. percben nagy helyzetben a kapusba lőtte a labdát.

TÖRÖKORSZÁG, TFF 1. LIG
22. FORDULÓ

Manisaspor–Adanaspor 1–2
Adanaspor: Koman Vladimir végigjátszotta a találkozót. Érdekesség, hogy ez volt a 46. mérkőzése a török csapatban, ez pedig azt jelenti, hogy pályafutása során jelenlegi klubjában lépett a legtöbbször pályára. (A Sampdoriában 45 alkalommal szerepelt)

USA, MOBILE MINI SUN CUP
Phoenix Rising–Sporting Kansas City 1-2
SKC: Sallói Dániel 46 percet töltött a pályán kezdőként. A jelentések szerint nagyon aktív volt az első félidőben, több lehetősége is akadt. Végül a 30. percben jött el ő pillanata, amikor egy remek támadás során, közelről a hálóba belsőzte a labdát.

A gól:

 

FEBRUÁR  18.

AUSZTRIA, BUNDESLIGA
23. FORDULÓ
Salzburg–St. Pölten
Salzburg: Szoboszlai Dominik nem került be a keretbe.

DÁNIA, SUPERLIGA
21. FORDULÓ
FC Midtjylland–FC Köbenhavn
Midtjylland: Korcsmár Zsolt végigjátszotta a mérkőzést. A 28. percben csapata első góljánál ő kanalazta vissza a labdát középre, amelyből Ogochukwu be is talált, így egy gólpasszt feljegyezhetett. 

A gólpassz:

 

HORVÁTORSZÁG, 1. HNL
22. FORDULÓ

Dinamo Zagreb–Hajduk Split 0-1
Hajduk Split: Futács Márkó a sérülése után még nem került be a keretbe, Gyurcsó Ádám nem lépett pályára a mérkőzésen.

OLASZORSZÁG, SERIE A
25. FORDULÓ

Bologna–Sassuolo 2-1
Bologna: Nagy Ádám a kispadon kezdte, és ott is fejezte be a mérkőzést.

PORTUGÁLIA, SEGUNDA LIGA
25. FORDULÓ

Real SC–Benfica B 5-1
Benfica B: Csoboth Kevin 
nem került be a keretbe.

SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
20. FORDULÓ
Michalovce–Slovan Bratislava 1-1
Slovan: Holman Dávid végigjátszotta az összecsapást. Ő gyűjtötte be a mérkőzés egyetlen sárga lapját.


Senica–DAC 0-2
DAC: Kalmár Zsolt kezdőként 83 percet töltött a pályán. Nagyon aktív volt, több lehetősége is akadt a mérkőzés során. A 66. percben ő szerezte az mérkőzés első gólját, amikor a tizenhatos sarkáról helyezett a hosszú sarokba. A jegyzőkönyvbe egy sárga lappal is feliratkozott.  Mervó Bence, Vida Kristopher mindketten a kispadon kezdték, és ott is fejezték be a mérkőzést.

A gól (2:58-tól):

 

UKRAJNA, PREMJER-LIGA
20. FORDULÓ

Dinamo Kijev–Olimpik Doneck 1-0
Dinamo Kijev: Kádár Tamás a 26. percben egy sárga lappal jelentkezett. A mérkőzést végigjátszotta. Érdekesség, hogy Kádár 19/17 bajnokin lépett pályára a szezon során, amivel ő a legtöbb időt pályán töltő Dinamo-játékos az idényben. 

USA, MOBILE MINI SUN CUP
New England Revolution–San Antonio 3-3
New England Revolution: Németh Krisztián nem kapott lehetőséget a mérkőzésen.