Sport55

2017\12\13 mbmarci 1 komment

Első magyarként a UFC-ben – Fábián Melinda története

2017. december 1-jén Fábián Melinda első magyarként bemutatkozott az MMA nagyszínpadán: a UFC ketrecében harcolt Las Vegasban! Ám nem volt egyszerű egy ilyen kis országból a „lehetőségek hazájába”, a vértesszőlősi dojoból az Octagonba jutni. Lássuk hát honnan indult és miken ment keresztül a harcos, aki „feltette” Magyarországot a világ legnagyobb ketrecharc promóciójának térképére.

Fábián Melinda 1987-ben született, 12 éves korában kóstolt bele először a küzdősportokba, a shotokan karatét kezdte el űzni – Vértesszőlősön –, amiben barna övig jutott. Ezután Stockholmba vezetett az útja, ahol – a karate mellett – megismerkedett a thai boksszal. 2006-ban tért haza és kezdett bele kedvenc harcművészetébe, amely már karatésként is tetszett neki: a kurayfat kempoba. Egy évvel később már kék övesként szerzett ezüstérmet a hazai rendezésű világbajnokságon. 2013-ban pedig a szintén itthon megrendezett vb-n a dobogó tetejére állhatott fel a full contact és a knockdown szabályrendszerek győzteseként, immár fekete övvel a derekán. Melinda olyannyira szereti a kempot, hogy saját klubot is vezet, a Sakura Dojot, melynek főedzője.

A kempoban elért komoly sikerek után újabb kihívásokat keresve Melinda belevágott a Magyarországon – akkor még – kevésbé ismert kevert harcművészetekbe (MMA). Ebben a stílusban a földharcnak ugyanakkora szerepe van, mint az állónak, így a birkózás és a brazil jiu-jitsu is előtérbe került, amely látszik is Melinda győzelmein.

 A szőke hölgy először 2015-ben, a HFC 09-en lépett ketrecbe, egy négyes torna keretében, hazai közönség előtt, egyedüli magyar női harcosként. Bemutatkozó meccsén rögtön az első menetben karfeszítéssel diadalmaskodott, azonban a döntőben tapasztaltabb amerikai ellenfelétől pontosan ugyanezzel a technikával kapott ki. Ennek ellenére, Melinda szerint mindössze a rutintalansága volt az egyetlen hátránya a többi harcossal szemben. Következő 3 meccséből egy döntetlennel ért véget, egyet megnyert (Ezekiel fojtás), egy pedig megosztott pontozásos vereséggel zárult.

 A vereséget kétmeccses győzelmi széria követte (karfeszítés, bokafeszítés), mindkétszer az első menetben kopogott az ellenfél. (Érdekesség, hogy bár Melindának alapvetően az állóharc az erőssége, mégis minden győzelmét feladásra kényszerítéssel érte el (submission), és őt magát sem ütötték még ki soha.) Sajnos a két gyors győzelem után becsúszott egy vereség is, azonban ez sem akadályozhatta meg a magyar lányt abban, hogy megkapja élete nagy lehetőségét a UFC-től és végre megmutathassa magát az öreg kontinensen kívül is.

 Meghívót kapott a The Ultimate Fighter-be (a UFC valóságshowja), ahonnan nem egy korábbi bajnok került már ki, és amelynek résztvevői gyakran UFC szerződéshez jutnak a műsor végén. A 26. TUF évad tétje pedig nem volt más, minthogy a győztes az újonnan bevezetett női légsúlyú (57kg) divízió bajnokává válik. Melinda – aki még az autóját is eladta, hogy meg tudja venni a repülőjegyet a tengerentúlra – Eddie „The Underground King” Alvarez csapatába került a kiválasztás során. (Eddie Alvarez a Bellator és a UFC egykori könnyűsúlyú bajnoka, jelenlegi UFC könnyűsúlyú trónkövetelő.)

 Sajnos Melinda sérüléssel bajlódott a műsor alatt, ami rányomta bélyegét az edzéseire, meccsre való felkészülésére. A showban minden harcosnak van homevideója, amelyben Melinda bemutatja Budapestet, a lakását, valamint csapatáról a Budapest Top Team-ról is beszél. Ellenfele Rachael Ostovich-Berdon egy hawaii-i származású lány, földharcos háttérrel, akinek mérlege 3-3 (Melindáé: 4-3-1). A meccs elején a magyar lány jól dolgozott állóharcban, azonban nem tudta védeni Rachael földrevitelét, és egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően feladta a hátát, az amerikai pedig élt a lehetőséggel és néhány submission próbálkozás, valamint egy kis ground-and-pound után behúzta a hátsó fojtást és a győzelmet is. Ezzel a vereséggel Melinda esélye elszállt, hogy tovább bunyózzon a műsorban, de a UFC adott még egy esélyt, hogy bizonyítson, a „The Ultimate Fighter 26 Finale” nevű gálára kapott meccset. (Ezen a gálán avatták az új női légsúlyú bajnokot.) Ellenfele pedig a műsorban vele egy csapatban szereplő, amerikai DeAnna Bennett (8-3) volt.

Melinda erre a meccsre itthon, a Budapest Top Teamben készült, szerencsére most elkerülték a sérülések és a fogyasztása is megfelelően sikerült. A meccs december 1-jén volt, ám a magyar csapat már napokkal előtte kiutazott, egyrészt a zökkenőmentes fogyasztás, másrészt a komoly időeltolódás miatt. Melinda a főkártyán kapott helyet, így magyar idő szerint szombat hajnalban 5 óra körül hajtotta végre a történelmi tettet és lépett a UFC ketrecébe. A szakkommentátor – Daniel „DC” Cormier – kiemelte a magyar lány állóharcát, azonban a fogadóirodák szerint ő volt az esélytelenebb (underdog), szemben a rutinos Bennett-el.

DeAnna „Vitamin D” Bennett – Fábián Melinda

A meccs klasszikus striker vs. grappler párosítás volt, ugyanis Bennett birkózó, Melinda pedig ugye kempos múlttal rendelkezett. Az első menetben ennek megfelelően követték egymást a magyar lány támadásai és az amerikai – sikertelen – földreviteli kísérletei. Nem sokkal a menet vége előtt Melinda hatalmas ballábas fejrúgással találta telibe Bennett-et, amitől az amerikai lány azonnal a padlóra került. Sajnos a magyar lány itt elkövetett egy komoly hibát, ugyanis nem rohant rá egyből a földön fekvő ellenfelére, a menet végi dudaszó pedig megmentette az amerikait. A második és a harmadik menetben főleg Bennett préselte a ketrechez Melindát, állóharcban pedig hatalmas volt a magyar lány fölénye. Sajnos a második menetben John McCarthy bíró (véleményem szerint túl szigorúan) levont egy pontot Melindától, miután az amerikai levitelének kivédekezése érdekében belekapaszkodott a ketrecbe. Nem volt túl látványos mérkőzés, a harmadik menet végén még sikerült Bennett-nek – a földre kerülő – magyar lányt pár nem túl tiszta ütéssel eltalálnia, így ért véget az összecsapás. Összességében Bennett nem mutatott sokat, mindössze a ketrecnél nyomasztott, mind a 13! földreviteli kísérletét sikerrel hárította Melinda, aki állóharcban abszolút felülmúlta riválisát, továbbá egy – nem is akármilyen – leütést is beírhattunk a magyar lány neve mellé.

 A bírók döntése alapján azonban – számomra meglepő módon – többségi döntetlen született (két bíró döntetlenre adta a meccset, egy pedig az amerikainak). A pontlevonás sajnos megakadályozta az első magyar UFC győzelmet, de Melinda így is nagyot küzdött, többet tett a győzelemért, mint Bennett.

A magyar lány sorsáról egyelőre nem hozott döntést a szervezet, jelenleg az összecsapáson szerzett kisebb sérülései miatt egy ideig nem is harcolhat. Reméljük, a promóció vezetői látnak fantáziát Melindában, és több meccsre szóló szerződést kap, hogy megszerezhesse hőn áhított első győzelmét az Octagonban.

 

Forrás: totaldamage.hu; ellenfelem.hu
Képek: totaldamage.hu; ellenfelem.hu

 

2017\12\09 blase1994 5 komment

A „magyar Mourinho" száz éves átka

Pályafutása során 12 ország 25 csapatát irányította, de sehol sem maradt sokáig. Ennek két oka volt, egyrészt nehéz természete, másrészt, mert hű maradt a mottójához: "a harmadik szezon végzetes". Ő honosította meg Brazíliában az Aranycsapat által megalkotott 4-2-4-es formációt, amivel 1958-ban világbajnok lett a dél-amerikai csapat.

Guttman Béla a Benfica színeiben

 

Eusébiót úgy fedezte fel, hogy a fodrásznál véletlenül mellé ültették José Carlos Bauert, a Sao Paulo edzőjét, aki beszélni kezdett egy zseniális mozambiki fiúról, akit akkoriban látott futballozni. Guttmann Béla kiugrott a székből, azonnal repülőjegyet váltott Lourenco Marquesba, a mozambiki fővárosba (ma Maputo), és két nap múlva a fiatal csillag már a Benfica labdarúgója volt. Az 1962-es amszterdami döntőben már a mindössze 20 esztendős Eusébió vezérletével fektették két vállra a nagy favorit királyi gárdát. Azt a finálét máig az európóai foci legnagyobb momentumai között emlegetik. A félidőben 3-2-re vezetett a Real Madrid Puskás három góljával, és a spanyolok uralták a meccset. A szünetben Guttmann Béla csak annyit mondott a tanítványainak: "Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst." Mindnyájan azt hitték, hogy az edző megbolondult, de az események őt igazolták: a Benfica 5-3-ra győzett.

1962-be egymás után a második BEK-trófeáját is megnyerte a Benficával. Guttman extra prémiumot követelt a klubelnöktől, António Mundrungtától, aki azt felelte, hogy ez nem szerepel a szerződésben. Guttmann Béla dühbe jött, s mielőtt rácsapta volna az ajtót a szerinte zsugori főnökre, megátkozta a klubot azzal, hogy száz évig nem nyer európai kupát. Azóta 8 finálét is elbukott a portugál csapat. Ötször BL/BEK-ben, háromszor pedig az UEFA/Európa Ligában maradt alul. Hogy mekkora nyomot hagyott a benficai együttesnél az átok, az is bizonyítja, hogy 1990-ben, amikor bejutottak a BEK döntőbe, a finálé előtti napon Eusébio elment Guttman sírjához és azért imádkozott, hogy oldja fel az átkot. Másnap 1-0-ra kikaptak az AC Milantól.

 

Vajon meddig fog tartani a Guttmann-átok? (forrás: Omar Momani)

 

Guttmann edzői pályafutása során megfordult olyan csapatoknál is, mint például az AC Milan (1953/94), az FC Porto (1958-59 és 1973-74), de volt Ausztria nemzeti válogatottját is irányította 1964-ben. A Porto volt az utolsó csapata, 1974-ben végleg felhagyott az edzősködéssel. 1981. augusztus 28.-án Bécsben távozott az élők sorából.

Nagyszájú, magamutogató, nehezen összeférhető, önbizalomtól túlfűtött, anyagias zseni volt – de majdnem mindig neki lett igaza. E hasonlóság révén, amelyre a nemzetközi szaksajtó is felfigyelt, illetve a portugál futball csúcsra juttatása által tulajdonképpen egy korai José Mourinho volt – amikor az igazi még meg sem született.

 

Források:

Hollók Ákos - Híres emberek: érdekes és különös történetek

NSO

Őrült sztori: Így segítette Puskás Európa-bajnoki címhez Papp Lacit

Papp Lászlót joggal nevezhetjük a magyar sporttörténelem egyik legjelentősebb alakjának. Pályafutása során három olimpiai, két Európa-bajnoki, és kilenc magyar bajnoki aranyérmet gyűjtött. Egy történet szerint egyszer, amikor a feleségével a Gellért-hegyen sétálgattak, megtámadta őket egy csapatnyi huligán, akiknek fogalmuk sem volt, hogy ki ő, de Papp Laci mindegyiket kiütötte. Pályafutása során 29 alkalommal lépett ringbe, és egyszer sem veszített. De hogyan kapcsolódik össze a bokszlegenda és Puskás Ferenc? Mindjárt megtudjátok!

 

 

 

Puskás és Papp Laci nagyon jó barátságban voltak (forrás: papplaszlo.hu)

 

Papp László 1963-ben decemberében egy alkalommal Madridban csapott össze a spanyol Luis Folledo ellen. A tét nem volt más, mint az Európa-bajnoki cím. A hatalmas csarnok csordultig megtelt. Laci kissé szorongva nézett a mérkőzés elé, nyugtalanította a nagyjából 15 ezer fős hazai közönség várható hangorkánja. Be is következett, amitől tartott, folyamatosan biztatták a spanyolok honfitársukat. Egyszer azonban váratlanul felharsant a lelátó egyik szögletében a "Hajrá Papp!" kiáltás. Míg Folledo hívei néha egy-egy rövidebb szünetre felhagytak a biztatással, Papp szurkolói ettől fogva megállás nélkül, a mérkőzés végéig lankadatlanul biztatták a magyar fiút. Laci önbizalmának láthatóan jót tett a váratlan buzdítás, hiszen egyre magabiztosabban játszott. Egyre nagyobb fölényben került a ringben, végül teljesen ellenfele fölé nőtt, egy sima győzelemmel megnyerte az Európa-bajnoki címet. 

Az első gratulációt Puskás Öcsitől kapta, aki a szorító közvetlen közelében szurkolta végig a mérkőzést. 

- Nem értelek, Öcsi! - jegyezte meg Papp. - Te amiatt panaszkodsz,hogy alig hallasz Spanyolországban magyar szót. És íme: ma este több száz magyar buzdított itt engem.

- Tévedsz, Görbe! ( ez volt Papp Laci kedvenc beceneve) - magyarázott Puskás. - Rajtunk kívül egyetlen magyar sincs itt. Kubala és én fogadtuk fel ezeket az embereket, akik valójában kasztíliai menekültek. Megvettük nekik a jegyet, és órabért fizettünk, hogy téged biztassanak. De megérte. 

 

A mérkőzés után készült kép 1961-ben ( Forrás: papplaszlo.hu)

 

Folledo kissé meglepett volt, hogy vereséget szenvedett (Forrás: papplaszlo.hu)

 

És itt egy részlet a mérkőzésről: