Első magyarként a UFC-ben – Fábián Melinda története

2017. december 1-jén Fábián Melinda első magyarként bemutatkozott az MMA nagyszínpadán: a UFC ketrecében harcolt Las Vegasban! Ám nem volt egyszerű egy ilyen kis országból a „lehetőségek hazájába”, a vértesszőlősi dojoból az Octagonba jutni. Lássuk hát honnan indult és miken ment keresztül a harcos, aki „feltette” Magyarországot a világ legnagyobb ketrecharc promóciójának térképére.

Fábián Melinda 1987-ben született, 12 éves korában kóstolt bele először a küzdősportokba, a shotokan karatét kezdte el űzni – Vértesszőlősön –, amiben barna övig jutott. Ezután Stockholmba vezetett az útja, ahol – a karate mellett – megismerkedett a thai boksszal. 2006-ban tért haza és kezdett bele kedvenc harcművészetébe, amely már karatésként is tetszett neki: a kurayfat kempoba. Egy évvel később már kék övesként szerzett ezüstérmet a hazai rendezésű világbajnokságon. 2013-ban pedig a szintén itthon megrendezett vb-n a dobogó tetejére állhatott fel a full contact és a knockdown szabályrendszerek győzteseként, immár fekete övvel a derekán. Melinda olyannyira szereti a kempot, hogy saját klubot is vezet, a Sakura Dojot, melynek főedzője.

A kempoban elért komoly sikerek után újabb kihívásokat keresve Melinda belevágott a Magyarországon – akkor még – kevésbé ismert kevert harcművészetekbe (MMA). Ebben a stílusban a földharcnak ugyanakkora szerepe van, mint az állónak, így a birkózás és a brazil jiu-jitsu is előtérbe került, amely látszik is Melinda győzelmein.

 A szőke hölgy először 2015-ben, a HFC 09-en lépett ketrecbe, egy négyes torna keretében, hazai közönség előtt, egyedüli magyar női harcosként. Bemutatkozó meccsén rögtön az első menetben karfeszítéssel diadalmaskodott, azonban a döntőben tapasztaltabb amerikai ellenfelétől pontosan ugyanezzel a technikával kapott ki. Ennek ellenére, Melinda szerint mindössze a rutintalansága volt az egyetlen hátránya a többi harcossal szemben. Következő 3 meccséből egy döntetlennel ért véget, egyet megnyert (Ezekiel fojtás), egy pedig megosztott pontozásos vereséggel zárult.

 A vereséget kétmeccses győzelmi széria követte (karfeszítés, bokafeszítés), mindkétszer az első menetben kopogott az ellenfél. (Érdekesség, hogy bár Melindának alapvetően az állóharc az erőssége, mégis minden győzelmét feladásra kényszerítéssel érte el (submission), és őt magát sem ütötték még ki soha.) Sajnos a két gyors győzelem után becsúszott egy vereség is, azonban ez sem akadályozhatta meg a magyar lányt abban, hogy megkapja élete nagy lehetőségét a UFC-től és végre megmutathassa magát az öreg kontinensen kívül is.

 Meghívót kapott a The Ultimate Fighter-be (a UFC valóságshowja), ahonnan nem egy korábbi bajnok került már ki, és amelynek résztvevői gyakran UFC szerződéshez jutnak a műsor végén. A 26. TUF évad tétje pedig nem volt más, minthogy a győztes az újonnan bevezetett női légsúlyú (57kg) divízió bajnokává válik. Melinda – aki még az autóját is eladta, hogy meg tudja venni a repülőjegyet a tengerentúlra – Eddie „The Underground King” Alvarez csapatába került a kiválasztás során. (Eddie Alvarez a Bellator és a UFC egykori könnyűsúlyú bajnoka, jelenlegi UFC könnyűsúlyú trónkövetelő.)

 Sajnos Melinda sérüléssel bajlódott a műsor alatt, ami rányomta bélyegét az edzéseire, meccsre való felkészülésére. A showban minden harcosnak van homevideója, amelyben Melinda bemutatja Budapestet, a lakását, valamint csapatáról a Budapest Top Team-ról is beszél. Ellenfele Rachael Ostovich-Berdon egy hawaii-i származású lány, földharcos háttérrel, akinek mérlege 3-3 (Melindáé: 4-3-1). A meccs elején a magyar lány jól dolgozott állóharcban, azonban nem tudta védeni Rachael földrevitelét, és egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően feladta a hátát, az amerikai pedig élt a lehetőséggel és néhány submission próbálkozás, valamint egy kis ground-and-pound után behúzta a hátsó fojtást és a győzelmet is. Ezzel a vereséggel Melinda esélye elszállt, hogy tovább bunyózzon a műsorban, de a UFC adott még egy esélyt, hogy bizonyítson, a „The Ultimate Fighter 26 Finale” nevű gálára kapott meccset. (Ezen a gálán avatták az új női légsúlyú bajnokot.) Ellenfele pedig a műsorban vele egy csapatban szereplő, amerikai DeAnna Bennett (8-3) volt.

Melinda erre a meccsre itthon, a Budapest Top Teamben készült, szerencsére most elkerülték a sérülések és a fogyasztása is megfelelően sikerült. A meccs december 1-jén volt, ám a magyar csapat már napokkal előtte kiutazott, egyrészt a zökkenőmentes fogyasztás, másrészt a komoly időeltolódás miatt. Melinda a főkártyán kapott helyet, így magyar idő szerint szombat hajnalban 5 óra körül hajtotta végre a történelmi tettet és lépett a UFC ketrecébe. A szakkommentátor – Daniel „DC” Cormier – kiemelte a magyar lány állóharcát, azonban a fogadóirodák szerint ő volt az esélytelenebb (underdog), szemben a rutinos Bennett-el.

DeAnna „Vitamin D” Bennett – Fábián Melinda

A meccs klasszikus striker vs. grappler párosítás volt, ugyanis Bennett birkózó, Melinda pedig ugye kempos múlttal rendelkezett. Az első menetben ennek megfelelően követték egymást a magyar lány támadásai és az amerikai – sikertelen – földreviteli kísérletei. Nem sokkal a menet vége előtt Melinda hatalmas ballábas fejrúgással találta telibe Bennett-et, amitől az amerikai lány azonnal a padlóra került. Sajnos a magyar lány itt elkövetett egy komoly hibát, ugyanis nem rohant rá egyből a földön fekvő ellenfelére, a menet végi dudaszó pedig megmentette az amerikait. A második és a harmadik menetben főleg Bennett préselte a ketrechez Melindát, állóharcban pedig hatalmas volt a magyar lány fölénye. Sajnos a második menetben John McCarthy bíró (véleményem szerint túl szigorúan) levont egy pontot Melindától, miután az amerikai levitelének kivédekezése érdekében belekapaszkodott a ketrecbe. Nem volt túl látványos mérkőzés, a harmadik menet végén még sikerült Bennett-nek – a földre kerülő – magyar lányt pár nem túl tiszta ütéssel eltalálnia, így ért véget az összecsapás. Összességében Bennett nem mutatott sokat, mindössze a ketrecnél nyomasztott, mind a 13! földreviteli kísérletét sikerrel hárította Melinda, aki állóharcban abszolút felülmúlta riválisát, továbbá egy – nem is akármilyen – leütést is beírhattunk a magyar lány neve mellé.

 A bírók döntése alapján azonban – számomra meglepő módon – többségi döntetlen született (két bíró döntetlenre adta a meccset, egy pedig az amerikainak). A pontlevonás sajnos megakadályozta az első magyar UFC győzelmet, de Melinda így is nagyot küzdött, többet tett a győzelemért, mint Bennett.

A magyar lány sorsáról egyelőre nem hozott döntést a szervezet, jelenleg az összecsapáson szerzett kisebb sérülései miatt egy ideig nem is harcolhat. Reméljük, a promóció vezetői látnak fantáziát Melindában, és több meccsre szóló szerződést kap, hogy megszerezhesse hőn áhított első győzelmét az Octagonban.

 

Forrás: totaldamage.hu; ellenfelem.hu
Képek: totaldamage.hu; ellenfelem.hu