Top 10 nyerő ütés a tenisztörténelemből

A tenisz ma már nem csak a gazdagok sportja. Ez a játék világhatalommá nőtte ki magát az évtizedek során, és milliók kedvenc játékává vált. Ez alatt az idő alatt számos ámulatba ejtő megmozdulással ajándékozták meg a nagyközönséget a játékosok.

roger-federer-hot-dog-v-novak-djokovic-us-ope_3168606.jpg

                                                            Fotó: skysports.com

1. Legutóbb Diego Schwartzman produkált egy világklasszis megoldást a Paris Masters tornán, John Isner ellen, néhány nappal ezelőtt. A meccset Isner nyerte 2-1-re, de az argentin megmozdulását sokan a 2017-es év ütéseként tartják számon.

 

2. Novak Djokovic 2013-ban a Canadian Masters torna negyeddöntőjében "futott össze" a francia Richard Gasquettel. A szerb klasszis az első játszmát simán 6:1-re nyerte, majd a másodikban is már 3:1-es vezetés birtokában volt. Djokovic előre - , Gasquet labdája viszont hátrafele pörgött, így ő vitte a pontot. A mérkőzésen nagyjából ennyi sikerélmény jutott a gall teniszezőnek, hiszen Djokovic nagyon simán lehozta ezt a játszmát is, és 2-0-ás győzelemmel robogott az elődöntőbe, ahol a későbbi győztes Rafael Nadal állta útját. 

 

3. A férfiaknak jó üzenet lehetett Agnieszka Radwanska  Kirsten Flipkens elleni mérkőzése, ahol a lengyel teniszezőnő megmutatta, hogy a nők igenis értenek a teniszhez. 2013-at írtunk, a helyszín pedig nem más, mint a Miami Masters torna. 1-0 Radwanskának, majd a második játszma harmadik szettjében hihetetlen helyzetfelismerésről tesz tanúbizonyságot. A hálón megpattanó labdát fantasztikus mozdulattal varázsolta Flipkens térfelére, a pont pedig természetesen az övé lett, ahogyan a mérkőzés is. Az elődöntőig vitte a lendület, ahol a sokáig egyeduralkodó Serena Williams állta az útját. 

4. 2010-ben New Yorkban találkozott egymással Michael Llodra és Victor Hanescu az US Open tornán. A cél a 32 közé jutás volt. A mérkőzést Llodra nyerte tükörsimán 3-0 arányban, viszont a második játszmában Hanescu zseniális, pontot érő ütése sokáig benne maradt a köztudatban. 




5. 2015-ben mérkőzött meg először egymással Yoshihito Nishioka és Jared Donaldson, mindjárt az Aptos Challanger nyolcaddöntőjében. A harmadik játszma tartott éppen, amikor 4:2-es vezetésnél egy labdamenet után a japán gondolt egyet, és egy hát mögötti ütéssel meglepte az amerikait, aki csak a szemével bírta lekövetni az akciót. 





6. A két teniszlegenda, Novak Djokovic és Rafael Nadal sokszor játszottak már emlékezetes döntőket, hiszen igencsak gyakran összefutnak a legrangosabb tornák fináléjában. Sok szemet gyönyörködtető megmozdulással ajándékozták már meg a teniszrajongókat, de illik kiemelni a 2013-as US Open döntő második játszmájában történt nagyszerű labdamenetet, amelyben Djokovic 54 (!) ütés után szerzett pontot. A szerb világklasszis ekkor még visszajött a mérkőzésbe, hiszen egyenlíteni tudott, de aztán elbukott két játszmát és Nadal emelhette fel végül a trófeát.

 

7. Ismét csak Djokovic a főszereplő, az ellenfele pedig nem más,mint a svájci legenda: Roger Federer. 2009-es US Open elődöntőben tartunk, ahol Federer már csak két győztes pontra van a döntőbe jutástól. Djokovic küzd: szervál, rövidít, aztán ad egy "esernyőt" svájci ellenfelének, aki egy láb közötti ütéssel viszonozta. A pont az övé lett, aztán a játszma is, így simán 3-0-val jutott a döntőbe, ahol az akkori világranglista hatodik, Juan Martin Del Potro vért izzadva győzte le 3-2 arányban. 


8. Idén történt a ATP World Tour madridi állomásán az eset, ami a Pablo Cuevassal és Alexander Zverevvel megesett. A történet lényege, hogy az ifjú német titán papírformához illően simán lehozta az első játszmát 6:3 arányban, majd a második játszma első szettjét is nyerte. A második szettben egy nyerő ütés kellett volna neki a breakhez, amikor az uruguayi harcos, Cuevas gondolt egyet, és flegma - de zseniális - módon húzta vissza a labdát, háttal állva. A pont az övé lett, de nem sokkal később a mérkőzés is, hiszen 2-1-re diadalmaskodott meglepetésre, hogy aztán az elődöntőben Dominic Thiem búcsúztassa kisebb megerőltetés nélkül. 

 

9. 2012. október 23. - Nekünk ünnep volt, a szerbeknek viszont kevésbé, hiszen Viktor Troicki a bolgár Grigor Dimitrovval találkozott az ATP World Tours bázeli állomásán. A tét a 16 közé jutás volt. Az első kört a bolgár klasszis 6:3-al papírforma alapján lesimázta, majd következett a második játszma 4. szettje. Az állás 40:40, az idegek harcát láthatjuk a pályán... ja nem. Dimitrov meghajol a szerb ellenfele előtt, előre megköszönve a gratulációkat. A pont az övé, a mérkőzést pedig 2-0 arányban nyerte. 

 

10. Ha azt mondom, hogy Monfils, minden teniszrajongónak mosolyra görbül a szája, hiszen ez a francia csóka, ha nem profi teniszező lenne, akkor biztosan a szórakoztatóiparban tevékenykedne. Nemhiába nevezik a tenisz "Ronaldinho"-jának. Az év 2009, az esemény pedig nem más, mint a Roland Garros. A sors a francia zseni útjába Jurgen Melzert sodorta a 32 között. A mérkőzés szoros volt, a harmadik játszmában járunk. A német teniszezőnek éppen breaklabdája volt. Úgy tűnt, hogy meg is lesz neki, hiszen nagyon jól mozgatta a franciát, aztán amikor Monfils egy már-már elérhetetlen labdát repülve adott vissza, a lélektani előny pedig megfordult. A francia showman 3-1-re nyerte a mérkőzést. 

 

10+1. Utoljára hagytam egy old-school felvételt. A főszereplő nem más, mint Jimmy Connors. Az amerikai zseni egyik leghíresebb mutatványa 1996-hoz köthető, épp ahhoz az évhez, amikor végleg szögre akasztotta az ütőjét 34 évnyi (!) profi pályafutás után. Az ellenfél kilétét sajnos homály fedi. A poént nem lövöm le, nézzétek!!

 

Az események saját vélemény alapján lettek kiválasztva. Ha úgy érzitek, hogy kihagytam valamit, írjátok meg hozzászólásban.